Θάνατος βρέφους μετά τη χορήγηση δόσης φαρμάκου

Θάνατος βρέφους μετά τη χορήγηση δόσης φαρμάκου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Mωρό ηλικίας δέκα ημερών εξέπνευσε στη Γαλλία στις 21 Δεκεμβρίου αφού έλαβε μία και μοναδική δόση ενός σκευάσματος που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ελλείψεων σε βιταμίνη D, ανέφερε ανακοίνωση του αρμόδιου ιατρικού φορέα της χώρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς με ποια σχέση συνδέεται ο θάνατο του νεογνού, το οποίο κατέληξε από καρδιoαναπνευστική ανεπάρκεια με την κατανάλωση του σκευάσματος «Uvesterol D» που παρασκευάζεται από το εργαστήριο Crinex.

Ηδη η Γαλλία άρχισε να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να σταματήσει η πώληση του επικίνδυνου σκευάσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφείται σε πολλά παιδιά στη Γαλλία νεότερα των πέντε ετών, προκειμένου να προληφθεί η ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν τόνισε, πάντως, ότι γενικά τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τη λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων, καθώς και ότι ο τρόπος με τον οποίο χορηγήθηκε το σκεύασμα (πιπέτα) πρέπει να συνέβαλε στο τραγικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε στους γονείς πλήρη διαφάνεια αλλά και αντικειμενική πληροφόρηση.

Οπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα le Monde, το σκεύασμα Uvesterol D βρίσκεται επί χρόνια στο επίκεντρο ανησυχίας σχετικά με τον τρόπο χορήγησής του και είχαν καταγραφεί πολλαπλά κρούσματα σοβαρών ασθενειών εξαιτίας του.

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι η λιπαρή υφή του σκευάσματος διαφέρει από αυτή άλλων σκευασμάτων της ίδιας κατηγορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Crinex μετέβαλε τον τρόπο χορήγησης του συμπληρώματος το 2006, σε μία προσπάθεια να μην απελευθερώνεται το υγρό υπερβολικά γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή