ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα μεταξύ Μπέπε Γκρίλο και ιταλικών ΜΜΕ

kontra-metaxy-mpepe-gkrilo-kai-italikon-mme-2168646

ΡΩΜΗ. Η ισοπεδωτική κριτική του Μπέπε Γκρίλο στα συστημικά μέσα ενημέρωσης προξένησε χθες την οργή δημοσιογράφων και εκδοτών, παρατείνοντας τη βεντέτα ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και τα ιταλικά ΜΜΕ. Απαντώντας στην κυβερνητική πρόταση για σύσταση επιτροπής που θα αποφαίνεται για την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων, ο Γκρίλο ζήτησε να ανατεθεί η ίδια αρμοδιότητα σε λαϊκές επιτροπές που θα προκύπτουν από κλήρωση.

«Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων στη χώρα είναι οι εφημερίδες και τα κανάλια, με στόχο να μείνει η εξουσία στα χέρια όσων την ασκούν τώρα», έγραψε ο Γκρίλο, αναφέροντας δύο πρόσφατα παραδείγματα δημοσιευμάτων που θεωρεί ψευδή. Το πρώτο ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ιλ Τζορνάλε» που ανέφερε ότι το Κίνημα 5 Αστέρων «ψάχνει να αποκτήσει δική του τράπεζα» και το άλλο, το δημοσίευμα της «Λα Στάμπα» που απέδιδε στο Κίνημα 5 Αστέρων το περιεχόμενο διαδικτυακού λογαριασμού παραπλανητικά ομοίου με τον λογαριασμό κομματικού στελέχους.

Ζητώντας από τη «Λα Στάμπα» να ανακαλέσει, ο Γκρίλο είπε ότι, σε περίπτωση ψευδών ειδήσεων, «ο διευθυντής του μέσου πρέπει να ζητεί δημόσια συγγνώμη με σκυμμένο το κεφάλι και να δημοσιεύει την ορθή είδηση στην αρχή του προγράμματος ή στην πρώτη σελίδα». Ο διευθυντής του σταθμού TG La7 Ενρίκο Μεντάνα ζήτησε από τον Γκρίλο να «βρει δικηγόρο», καθώς το λογότυπο του σταθμού περιλαμβανόταν στο κολάζ που εικονογραφούσε την ανάρτηση. Η ένταση εκτονώθηκε όταν ο Γκρίλο απάντησε ότι το συγκεκριμένο λογότυπο εμφανίστηκε μαζί με τα υπόλοιπα μόνο για λόγους ίσης μεταχείρισης. «Οι προτάσεις Γκρίλο ισοδυναμούν με φασισμό και όσοι τον υποτιμούν είναι συνένοχοι», δήλωσε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Στέφανο Εσποζίτο.