Σε αγώνα δρόμου για κεφάλαια η Μαρίν Λεπέν

Σε αγώνα δρόμου για κεφάλαια η Μαρίν Λεπέν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αγωνιώδεις προσπάθειες εξεύρεσης κεφαλαίων για να καλύψει τις προεκλογικές του δαπάνες καταβάλλει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, που αντιμετωπίζει δικαστική έρευνα για υπόθεση πλασματικών αμοιβών στελεχών του, που διορίστηκαν παράνομα στο Ευρωκοινοβούλιο. Το κόμμα κατηγορεί τώρα τις γαλλικές τράπεζες για «βρώμικο» πόλεμο εναντίον του, εξαιτίας της άρνησης πιστωτικών ιδρυμάτων να του χορηγήσουν δάνεια. Η Μαρίν Λεπέν αναγκάστηκε να αναζητήσει τη βοήθεια του πατέρα της, ιδρυτή του Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος, παρότι εκδιώχθηκε πέρυσι από το κόμμα, δέχθηκε να δανείσει 6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, νομική προσφυγή εγκαινίασε η ρωσική κυβέρνηση, με στόχο την επιστροφή ποσού ύψους 9 εκατ. ευρώ, το οποίο δανείστηκε το 2014 το Εθνικό Μέτωπο από ρωσική τράπεζα. Η εν λόγω τράπεζα, η First Czech-Russian Bank, απώλεσε φέτος την άδεια λειτουργίας της. «Εχουμε ήδη εξασφαλίσει το ήμισυ των αναγκαίων κεφαλαίων και μας λείπουν τα άλλα μισά. Δεν ξέρω πού θα τα βρούμε, αλλά θα το πετύχουμε. Κάπου στον κόσμο πρέπει να υπάρχει μία τράπεζα, πρόθυμη να μας δανείσει», είπε χθες η Μαρίν Λεπέν.

Το Εθνικό Μέτωπο ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι χρειάζεται 27 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις δαπάνες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της άνοιξης.

Στο μεταξύ, δικαστική έρευνα για απάτη, σύσταση και συμμορία, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων αντιμετωπίζει το Εθνικό Μέτωπο, εξαιτίας της πρόσληψης 20 βοηθών ευρωβουλευτών του Μετώπου στο Στρασβούργο. Η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου έδειξε ότι οι προσληφθέντες ήταν όλοι στελέχη του κόμματος. Οι κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου δεν επιτρέπουν σε κομματικά στελέχη να εξασφαλίζουν μισθό από τη νομοθετική εξουσία της Ενωσης. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να πληρώνεται από το Ευρωκοινοβούλιο και να εργάζεται για ένα κόμμα», είχε πει ο πρόεδρος του οργάνου, Μάρτιν Σουλτς. Τον Αύγουστο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Olaf) απαίτησε από τη Μαρίν Λεπέν να επιστρέψει το ποσόν των 339.946 ευρώ, που αντιστοιχεί στους μισθούς που κατεβλήθησαν σε δύο κοινοβουλευτικούς της βοηθούς. Ο ένας από αυτούς, ο Τιερί Λεζέ, υπήρξε σωματοφύλακας της κ. Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή