Συνάντηση Μέρκελ – Φιγιόν τη Δευτέρα 23/1

Συνάντηση Μέρκελ – Φιγιόν τη Δευτέρα 23/1

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στις 23 Ιανουαρίου θα συναντήσει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ο κεντροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, για να της εκθέσει το σχέδιό του για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να δίνει έμφαση στην άμυνα, την ασφάλεια και τη σύσφιγξη της Ευρωζώνης.

Παρότι τα ευρωπαϊκά ζητήματα δεν απασχολούσαν στο παρελθόν τις προεδρικές προεκλογικές εκστρατείες στη Γαλλία, το μέλλον της Ενωσης έχει καταλάβει το κέντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες.

«Για τις ΗΠΑ, η ήπειρός μας θα πάψει να αποτελεί προτεραιότητα, ενώ για τη Γερμανία, η παραδοσιακή φιλειρηνική εμμονή έχει πλέον εκλείψει.

Η Γαλλία οφείλει να αδράξει την ευκαιρία και να κινητοποιήσει εκ νέου την Ε.Ε. γύρω από τις στρατηγικές μας προτεραιότητες: τη συλλογική άμυνα, την καινοτομία και την ανανέωση της σύσφιγξης της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Φιγιόν, που θεωρείται από τις δημοσκοπήσεις ως ο επικρατέστερος διάδοχος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Φιγιόν αντιμετωπίζεται από τη Γερμανίδα καγκελάριο ως σύμμαχος σε ζητήματα όπως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας προτείνει πρόγραμμα σκληρών περικοπών κρατικών δαπανών, εφόσον εκλεγεί στην προεδρία. Σε άλλα θέματα, όμως, από τη Ρωσία και την Τουρκία, έως και το μεταναστευτικό, οι απόψεις του Φιγιόν διαφέρουν σημαντικά από εκείνες της κ. Μέρκελ.

«Πιο πρωτότυπη» εξωτερική πολιτική

Ο Φιγιόν, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους και βουλευτές, είπε ότι επιθυμεί να ενισχύσει τη γαλλική άμυνα και να υιοθετήσει «πιο πρωτότυπη» εξωτερική πολιτική. Ο υποψήφιος των κεντροδεξιών έχει εξασφαλίσει επαίνους από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, αλλά και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Η ρητορική του γύρω από την τρομοκρατία και η βούλησή του να καταστήσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απόλυτη προτεραιότητα του γαλλικού κράτους, χωρίς να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη», είπε τη Δευτέρα ο Σύρος πρόεδρος μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή