Ευρωσκεπτικισμός και στην Κεντροαριστερά

Ευρωσκεπτικισμός και στην Κεντροαριστερά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι Εργατικοί «δεν είναι προσηλωμένοι στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων από την Ε.Ε. ως ζήτημα αρχής», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προσαρμόζοντας τη ρητορική του στην προοπτική σκληρής εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αλλά και σε χώρες που παραμένουν στην Ε.Ε. η ανησυχία για την πίεση στους μισθούς λόγω ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων αγγίζει την Κεντροαριστερά, όπως φαίνεται από τη χθεσινή επιστολή του επικεφαλής του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος, Λόντεβικ Ασερ, προς τους ομολόγους του.

«Οι Εργατικοί υποστηρίζουν δίκαιους κανόνες και εύλογη διαχείριση της μετανάστευσης, ως μέρος της σχέσης μας με την Ε.Ε. μετά το Brexit», δήλωσε ο Κόρμπιν στην πρώτη τοποθέτησή του για το 2017. Για ακροατήριο επέλεξε πολίτες του Πίτερμπρο, πόλης που ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Ο Κόρμπιν είπε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να αναγνωρίσουν «την τεράστια συνεισφορά για την οικονομία και την κοινωνία μας» των μεταναστών από χώρες της Ε.Ε. και να λάβουν υπόψη τους ότι τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε. μπορεί να θιγούν σε περίπτωση σκληρού Brexit. Χωρίς να δώσει ακριβείς στόχους για τη μετανάστευση από χώρες της Ε.Ε. προς τη Βρετανία, ο Κόρμπιν τόνισε ότι το ζήτημα αυτό «θα διευκρινιστεί όταν μάθουμε ποιοι θα είναι οι όροι πρόσβασης της Βρετανίας στην κοινή αγορά».

«Οι Εργατικοί δεν είναι προσηλωμένοι στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων από την Ε.Ε. ως ζήτημα αρχής. Ούτε όμως έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την πλήρη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά, από την οποία εξαρτώνται τόσες βρετανικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», προσέθεσε. Ο Κόρμπιν παράλληλα υποστήριξε πως το κόμμα του αντιλαμβάνεται το Brexit ως ευκαιρία για χάραξη βιομηχανικής πολιτικής. «Θα πιέσουμε για τον επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες ώστε η βρετανική κυβέρνηση να χαράξει μια γνήσια βιομηχανική στρατηγική που είναι απαραίτητη για την οικονομία του μέλλοντος», προσέθεσε. Αναλυτές χαρακτήρισαν την ομιλία Κόρμπιν ως απόπειρα να συνδεθεί με το τμήμα εκείνο του βρετανικού εκλογικού σώματος που ψήφισε υπέρ του Brexit λόγω ανησυχιών για τις μεταναστευτικές πιέσεις στην αγορά εργασίας.

Για τον Ολλανδό συνάδελφό του, επικεφαλής του Εργατικού κόμματος PvDA, Λόντεβικ Ασερ, το στοίχημα είναι πώς αυτές οι ανησυχίες θα κατασιγάσουν χωρίς η χώρα να οδηγηθεί στο «Nexit» που ευαγγελίζεται ο ακροδεξιός λαϊκιστής Χερτ Βίλντερς. Σε επιστολή του προς τους ομολόγους του, ο Ασερ ζήτησε χθες συντεταγμένη προσπάθεια για να απαγορευθεί η πρόσληψη εργαζομένων σε χώρες υψηλού μισθολογικού κόστους με μισθούς Ανατολικής Ευρώπης.

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα περιόριζε το διασυνοριακό μισθολογικό ντάμπιγκ (συμπίεση των μισθών προς τα κάτω) προσκρούει σε αντιθέσεις 10 χωρών, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτή η πρόταση πρέπει να ψηφιστεί. Είναι μια ιδεολογική επιλογή», έγραψε ο Ασερ. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ήπειρος χαμηλών μισθών, αλλιώς η υποστήριξη για την Ε.Ε. θα διαβρωθεί», συμπλήρωσε. «Στο μυαλό πολλών, η Ε.Ε. έχει γίνει σύμβολο κοινωνικής αδικίας».

Εντυπωσιακή δήλωση

Η οξύτητα των τοποθετήσεων του Ολλανδού πολιτικού, που είναι υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής στην κυβέρνηση Ρούτε, σχετίζεται με το υπαρκτό ενδεχόμενο επικράτησης του Χερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης. Σε μια εντυπωσιακή δήλωση για τα δεδομένα μιας χώρας που προσελκύει εταιρείες-γραμματοθυρίδες, ο Ασερ ζήτησε επίσης από τους ομολόγους του να διασφαλίσουν ότι η Βρετανία θα δεσμευθεί ότι δεν θα προβεί σε αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό μετά την έξοδό της από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή