Νέοι τάφοι 3.500 ετών στην Αίγυπτο

Νέοι τάφοι 3.500 ετών στην Αίγυπτο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚAΪΡΟ. Δεκάδες αρχαίους τάφους έφερε στο φως η σουηδική αρχαιολογική σκαπάνη κοντά στην πόλη του Ασουάν, στη Νότια Αίγυπτο. Σύμφωνα με μία πρώτη μελέτη, τα νέα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι χρονολογούνται πριν από 3.500 χρόνια και ειδικότερα από την περίοδο του Νέου Βασιλείου της αρχαίας Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε χθες η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Στα ταφικά συμπλέγματα ή καλύτερα νεκροταφεία βρέθηκαν τόσο ανθρώπινα λείψανα όσο εξάλλου και σκελετοί ζώων.

Ειδικότερα τα εκτεταμένα νεκροταφεία βρέθηκαν στην Γκαμπάλ αλ Σιλσίλα, την Αλυσίδα των Ορέων, μία περιοχή η οποία βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων βορείως του Ασουάν. Οπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχαιολόγοι, τα νεκροταφεία πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο βασιλείας των φαραώ Τούθμωση Γ΄ και Αμενχοτέπ Β΄.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι τα νέα ταφικά συμπλέγματα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να ανοίξουν ένα παράθυρο στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων, αλλά και να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ιατρική τους. Στόχος των αρχαιολόγων είναι να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση του τουρισμού της χώρας, τομέας που δέχθηκε απανωτά πλήγματα μετά την Αραβική Ανοιξη και την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Οπως διαπιστώσαν οι επιστήμονες, κάποια από τα νεκροταφεία φιλοξενούν αποκλειστικά ζώα και περιέχουν έναν ή δύο ταφικούς θαλάμους, μέσα στους οποίους βρίσκονται τοποθετημένα πέτρινα ή κεραμικά φέρετρα κάποια από τα οποία είναι κατασκευασμένα από ύφασμα ή παπύρους. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείτο και για την κατασκευή νεκρικών προσωπείων στην αρχαία Αίγυπτο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Μαχμούντ Αφίφι, επικεφαλής του υπουργείου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Επίσης στους ταφικούς θαλάμους εντοπίστηκαν και διάφορα τοτέμ, όπως εξάλλου και σκορπιοί. Η αποστολή του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία ξεκίνησε τις ανασκαφές στο σημείο το 2012, ενώ το 2015 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και έναν αρχαίο ναό στην ίδια περιοχή του Γκαμπάλ αλ Σιλσίλα.

Από την αρχική εξέταση των ευρημάτων διαπιστώνεται η ύπαρξη αρκετών ολόκληρων σορών που φέρουν σαφή ίχνη υποσιτισμού. Ταυτόχρονα οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι πολλοί σκελετοί έφεραν κατάγματα, τα οποία, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, οφείλονται στην πολύ σκληρή χειρωνακτική εργασία την οποία έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, όπως τονίζει η επικεφαλής της σουηδικής αποστολής Μαρία Νέλσον.

Περαιτέρω μελέτη των ευρημάτων αποσκοπεί στο να διαπιστώσει από ποια κοινωνική τάξη προέρχονται αυτοί που είναι θαμμένοι στα νεκροταφεία, όπως εξάλλου και στο να εξακριβωθεί ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός ύπαρξης των νεκροταφείων που ανακαλύφθηκαν.

Aξίζει να σημειωθεί ότι το Νέο Βασίλειο της αρχαίας Αιγύπτου είναι γνωστό και ως περίοδος της Αιγυπτιακής Αυτοκρατορίας και εκτείνεται από τον 16ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 11 αιώνα π.Χ., ενώ περιλαμβάνει την 18η, 19 και 20ή δυναστεία της Αιγύπτου. Σύμφωνα με μελέτες χρονολόγησης που έγιναν με ραδιενεργό άνθρακα 14, η αρχή του Νέου Βασιλείου προσδιορίζεται ανάμεσα στο 1540 – 1544 π.Χ. Το Νέο Βασίλειο σηματοδοτεί την περίοδο της μεγάλης ακμής και ρώμης της Αιγύπτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή