Ξύλο και εκλογικός εκβιασμός προς την αντιπολίτευση

Ξύλο και εκλογικός εκβιασμός προς την αντιπολίτευση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εκλογές θα προκηρύξει το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, εάν η Εθνοσυνέλευση δεν εγκρίνει το νομοθετικό πακέτο συνταγματικής μεταρρύθμισης, που θα διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις Τούρκου βουλευτή στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή».

Τα σχόλια του βουλευτή του AKP, Μουσταφά Σεντόπ, προέδρου της συνταγματικής επιτροπής, πραγματοποιήθηκαν μετά τις μάχες σώμα με σώμα που σημειώθηκαν μεταξύ βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το κυβερνών κόμμα AKP, με τη στήριξη του εθνικιστικού MHP, στηρίζει τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, που θα μετατρέψει το τουρκικό πολίτευμα σε προεδρική –από προεδρευόμενη– δημοκρατία. Το AKP υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών και η παραμονή του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029 θα αποτρέψει την επάνοδο της πολιτικής αβεβαιότητας και των εύθραυστων κυβερνήσεων συνασπισμού του παρελθόντος.

«Αν η πρότασή μας δεν εγκριθεί από την ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, ακόμη και εάν ουδείς δεν επιθυμεί την εξέλιξη αυτή, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές», είπε ο Μουσταφά Σεντόπ.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, οι επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα το 2019.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα επιτρέπει στον πρόεδρο να διορίζει και να απομακρύνει υπουργούς και να εκλεγεί εκ νέου στην ηγεσία του AKP.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του CHP και το φιλοκουρδικό HDP εκφράζουν, όμως, φόβους ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε νέα περίοδο αυταρχισμού, συγκεκαλυμμένου πίσω από προπέτασμα συνταγματικής νομιμότητας.

Βουλευτές του AKP και του CHP ήλθαν στα χέρια, ανταλλάσσοντας γροθιές, καθώς προσπαθούσαν να ανεβούν στο βήμα της Εθνοσυνέλευσης για να λάβουν τον λόγο επί προσωπικού τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Οι εξουσίες που ψηφίζετε σήμερα θα φέρουν το τέλος της χώρας μας. Εσείς, οι βουλευτές, επιδιώκετε εν κρυπτώ την καταστροφή της Εθνοσυνέλευσης. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ.

Παρά την οξύτατη αντιπαράθεση, το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο άρθρο, από τα 18 του νομοσχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης, εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία.

Το τρίτο άρθρο αφορά τη μείωση του ορίου ηλικίας για την εκλογή στη Bουλή από το 25ο στο 18ο έτος της ηλικίας.

Το τέταρτο επεκτείνει τη θητεία των βουλευτών από τέσσερα σε πέντε χρόνια και προβλέπει τη διεξαγωγή των βουλευτών και προεδρικών εκλογών την ίδια ημέρα, ενώ το πέμπτο άρθρο ρυθμίζει τις αρμοδιότητες της Εθνοσυνέλευσης.

Το νομοσχέδιο απαιτεί τη στήριξη τουλάχιστον 330 βουλευτών επί συνόλου 550. Το AKP διαθέτει 316 βουλευτές και το MHP 39.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή