Η δυναμική του Μακρόν και τα σενάρια

Η δυναμική του Μακρόν και τα σενάρια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του, η πιθανότητα μιας νίκης της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές μοιάζει ιδιαίτερα απομακρυσμένη, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Le Point.

Το αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας που πέτυχε ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η απόφασή του να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του, άνοιξε τον δρόμο στον Εμανουέλ Μακρόν και το νεοσύστατο κίνημά του «Εμπρός!», καθώς και στον υποψήφιο της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, να εδραιωθούν στο προεκλογικό σκηνικό.

Η επίμονη δυναμική του «Εμπρός!» και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του Κέντρου μπορεί έτσι να ανατρέψει τις προβλέψεις, που θέλουν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να περνάει στον δεύτερο γύρο.

Εάν ο νικητής των προκριματικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις 22 και 19 Ιανουαρίου δεν εξασφαλίσει την αναμενόμενη «δυναμική», τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσει εκκλήσεις να εγκαταλείψει την κούρσα, προσφέροντας τη στήριξή του σε ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς, με νέο υποψήφιο πρόεδρο.

«Εάν οι προκριματικές δεν μας ευνοήσουν ή εάν η προσέλευση των ψηφοφόρων δεν είναι αυτή που περιμένουμε –δηλαδή της τάξης των 2 εκατομμυρίων– δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε την ψήφο των Γάλλων με αξιώσεις», λέει στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

«Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ο Βαλς παραδέχεται ότι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εάν κερδίσει τις προκριματικές και ο Μακρόν διατηρήσει τη δημοτικότητά του. Αντί να καθίσει άπραγος και να ανοίξει τον δρόμο σε έναν δεύτερο γύρο Λεπέν – Φιγιόν, γιατί να μη δοκιμάσει να φθάσει σε συνεννόηση με τον Μακρόν;», αναρωτιέται βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μια υποχώρηση του Βαλς, προς όφελος του Μακρόν, καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, δεδομένης της αντιπάθειας που τρέφει ο πρώην πρωθυπουργός προς τον νεαρό πρώην υπουργό. Αντίθετα, ο Μακρόν δεν έχει τίποτα να χάσει, υιοθετώντας στάση αναμονής.

«Υπό τις σημερινές συνθήκες, της “τριχοτομημένης” Αριστεράς, μόνο ο Μακρόν μπορεί ρεαλιστικά να κερδίσει κάτι. Αν κρατηθεί αποστασιοποιημένος από την αντιπαράθεση, μπορεί να εξασφαλίσει ποσοστό 22%-23%, ανάλογο με αυτό που αναμένεται να σημειώσει η κ. Λεπέν και να αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο. Οι ελπίδες του αυτές ενισχύονται από την αναιμική δημοτικότητα των Σοσιαλιστών, την άρνησή του να ταυτισθεί με την Αριστερά ή τη Δεξιά και τις πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Φρανσουά Φιγιόν», λέει ο Φρεντερίκ Νταμπί, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή