Κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας ο Τζέιμς Μάτις

Κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας ο Τζέιμς Μάτις

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ορθή και αναγκαία χαρακτήρισε χθες τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων από πολιτικό πρόσωπο και όχι από στρατιωτικό ο εν αναμονή υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός εν αποστρατεία Τζέιμς Μάτις, καταθέτοντας ενώπιον της Γερουσίας, η οποία καλείται να εγκρίνει τον διορισμό του.

Ο Μάτις είπε ότι ο ρόλος του ως υπουργού θα είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνον που επιτέλεσε ως εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός, υπογραμμίζοντας ότι «ο πολιτικός έλεγχος του στρατεύματος αποτελεί θεμελιώδη αξία της στρατιωτικής παράδοσης των ΗΠΑ».

Ο απόστρατος στρατηγός, ο διορισμός του οποίου θα απαιτήσει ειδική εξαίρεση από το Κογκρέσο, καθώς ο Μάτις αποστρατεύθηκε μόλις το 2013 και δεν έχει συμπληρώσει τα επτά απαιτούμενα χρόνια για να διοριστεί υπουργός Αμυνας, είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα σε τομείς στους οποίους ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να ομονοήσουν.

«Συνομιλούσαμε με τη Ρωσία, ακόμη και στις πιο σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, και στηρίζω την προσπάθεια του εν αναμονή προέδρου να προσεγγίσει τη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, όμως, σε ζητήματα στα οποία η συνεργασία είναι αδύνατη, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα και να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας, όταν η ρωσική στάση είναι αντίθετη με αυτά», είπε ο στρατηγός Μάτις. Θέσεις που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε, στο μεταξύ, και ο επερχόμενος επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία. Μιλώντας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές μέσω κυβερνοεπιθέσεων, ο κ. Πομπέο είπε ότι οι ενέργειες αυτές ήταν επιθετικές κινήσεις που ενεκρίθησαν από τα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης και ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία αποπειράθηκε να διεισδύσει σε δίκτυα υπολογιστών για να επηρεάσει τις εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή