Οριακό προβάδισμα Αρνό Μοντεμπούρ στoυς Σοσιαλιστές

Οριακό προβάδισμα Αρνό Μοντεμπούρ στoυς Σοσιαλιστές

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οριακή νίκη εξασφάλισε στο πρώτο ντιμπέιτ των επτά υποψηφίων για το χρίσμα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ.

Παρότι οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών υστερεί σημαντικά έναντι του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και του φιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν, το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών των Σοσιαλιστών μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις πιθανότητες του Μακρόν, καθώς οι πιθανότητες του φιλελεύθερου υποψηφίου να φθάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εξαρτώνται άμεσα από τον υποψήφιο που θα επιλέξουν οι Σοσιαλιστές ψηφοφόροι των προκριματικών.

Σε σφυγμομέτρηση της εταιρείας Elabe, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ τη νύχτα της Πέμπτης, 29% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι νικητής ήταν ο Μοντεμπούρ, με τον τέως πρωθυπουργό Βαλς να λαμβάνει ποσοστό 26% και τον πρώην υπουργό Παιδείας Μπενουά Αμόν 20%.

Ο Μοντεμπούρ έχει προτείνει την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες με στόχο να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων. «Μπορούμε να νικήσουμε την άνοιξη. Ο εχθρός μας, όμως, είναι η ηττοπάθεια. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Ποιος άλλος, εκτός από την Αριστερά, είναι ικανός να δώσει τέλος στο ανήθικο κυνήγι των δημοσίων υπαλλήλων που έχει κηρύξει η Δεξιά;» είπε ο Μοντεμπούρ, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη πρόταση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν, να συρρικνώσει δραστικά τον δημόσιο τομέα.

Ο τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος εθεωρείτο μέχρι χθες επικρατέστερος για το χρίσμα της Αριστεράς, υπογράμμισε τη μακρά του εμπειρία και τη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει στα θέματα τάξης και ασφάλειας. Υπεραμύνθηκε επίσης του έργου του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι είναι υπερήφανος για όσα πέτυχε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή