Εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής

Εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία επεισοδιακή εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να γίνει σήμερα, καθώς η συμμαχία των δύο βασικών κομμάτων υπέρ του ευρώ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλιστών, κατέρρευσε όταν ανακοινώθηκαν οι εκλογές. Συνήθως οι δύο μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες συναινούσαν ως προς το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, αλλά αυτή τη φορά ο νέος πρόεδρος θα προκύψει από κανονική ψηφοφορία.

Ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 7 υποψήφιοι για τη δουλειά, οι βασικοί είναι δύο Ιταλοί και ένας Βέλγος που θέλουν να αντικαταστήσουν τον μέχρι τώρα πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κατείχε τη θέση του προέδρου επί δύο θητείες –συνολικά πέντε χρόνια– και τώρα επιστρέφει στη Γερμανία για να συνεχίσει την πολιτική εκεί.

Σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι 751 ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τον πρόεδρο για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί νόμοι χρειάζονται την έγκριση του Κοινοβουλίου, γι’ αυτό και ο πρόεδρός του έχει σημαντικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής της Ε.Ε.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι είναι οι παρακάτω:

•Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Αντόνιο Ταγιάνι. Πρώην δημοσιογράφος, ο κ. Ταγιάνι προήλθε από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia και είναι γνώριμος των Βρυξελλών εδώ και χρόνια. Ο κ. Ταγιάνι έχει υπάρξει επί 14 χρόνια ευρωβουλευτής πριν γίνει το 2008 επίτροπος υπεύθυνος για τις μεταφορές, στην επιτροπή του κ. Μπαρόζο. Μετά το τέλος της θητείας του, ως επιτρόπου, το 2014 επέστρεψε στο Ευρωκοινοβούλιο.

• Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Τζιάνι Πιτέλα. Γιατρός και έμπειρος πολιτικός, ο κ. Πιτέλα εξελέγη στην Ιταλική Βουλή το 1996, είναι ευρωβουλευτής από το 1999 και επικεφαλής των Σοσιαλιστών από το 2014 διαδεχόμενος τον Μάρτιν Σουλτς, που έγινε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

• Ευρωπαϊκό Κόμμα Φιλελευθέρων: Γκι Φερχόφστατ. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, που διετέλεσε και πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 έως το 2008, είναι ο πιο γνωστός Ευρωπαίος φεντεραλιστής και πολέμιος των ευρωσκεπτικιστών. Οταν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού ιταλικού κόμματος Πέντε Αστέρια, κ. Γκρίλο, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Η πρόταση γρήγορα απορρίφθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα και μαζί με την πρόταση και οι σοβαρές πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα περισσότερα χρόνια της λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές αναλαμβάνουν εναλλάξ την προεδρία δημιουργώντας έναν ευρύτερο συνασπισμό στο Κοινοβούλιο και καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να περνάνε πιο εύκολα νόμους. Αλλά αυτή η συμφωνία κατέρρευσε σε αυτές τις εκλογές, όταν τέθηκε το θέμα για το ποιος θα διαδεχθεί τον Σοσιαλιστή Σουλτς. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, κ. Βέμπερ, είπε πως είναι «προδοσία» από τις άλλες πολιτικές ομάδες που δεν υποστηρίζουν τον υποψήφιο του κόμματός του κ. Ταγιάνι, καθώς αυτό τις καθιστά υπεύθυνες «για την όλο και αυξανόμενη επιρροή των λαϊκιστών στο Ευρωκοινοβούλιο». Από την πλευρά του, ο κ. Πιτέλα είπε ότι δεν θα ανεχθεί το μονοπώλιο των εκπροσώπων του ΕΛΚ σε όλες τις κορυφαίες θέσεις των Βρυξελλών, καθώς και ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών βρίσκεται στα χέρια των μικρών ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για να διασπάσουν την Ε.Ε. από μέσα – όπως το βρετανικό UKIP που ηγέτης του ήταν μέχρι το Βrexit ο Ν. Φάρατζ και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν, τα οποία από τις ευρωεκλογές του 2014 αύξησαν ιδιαίτερα τα ποσοστά τους και την επιρροή τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή