Με αντιπαραθέσεις το ντιμπέιτ για το χρίσμα Σοσιαλιστών στη Γαλλία

Με αντιπαραθέσεις το ντιμπέιτ για το χρίσμα Σοσιαλιστών στη Γαλλία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τα «φαντάσματα» δύο απόντων, του πρώην υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και του επικεφαλής του αριστερού σχήματος Ζαν-Λικ Μελανσόν, πλανήθηκαν πάνω από τη δεύτερη τηλεοπτική συζήτηση των υποψηφίων για το χρίσμα των Σοσιαλιστών την Κυριακή.

Παρότι η τηλεθέαση του δεύτερου ντιμπέιτ υπήρξε η μισή από εκείνη του πρώτου, η συζήτηση ήταν πιο ζωντανή και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων, πιο έντονες. Οι επτά υποψήφιοι (Μανουέλ Βαλς, Αρνό Μοντεμπούρ, Μπενουά Αμόν, Βενσάν Πεγιόν, Σιλβιά Πινέλ, Φρανσουά ντε Ρουζί και Ζαν-Λικ Μπεναμιάς) φρόντισαν, ωστόσο, να μην αποστασιοποιηθούν πολύ από τη γραμμή του κόμματος, επιλέγοντας σχεδόν ευγενικά χτυπήματα, κυρίως με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις Μανουέλ Βαλς.

Την ιστορική φύση των επερχόμενων εκλογών υπενθύμισε ο Βενσάν Πεγιόν, ενώ ο Ζαν-Λικ Μπεναμιάς υπογράμμισε την πρόθεσή του ηγηθεί μετώπου της Αριστεράς, από κοινού με τον συνονόματό του Μελανσόν. «Τη μελλοντική προοπτική της Γαλλίας» είπε ότι θέλει να χαράξει ο Αρνό Μοντεμπούρ, ενώ στην παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός Βαλς υπενθύμισε τη μεγάλη του πολιτική και κυβερνητική εμπειρία.

Το όνομα του Μακρόν επανήλθε, όμως, πολλές φορές στη συζήτηση μεταξύ των επτά υποψηφίων, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Απόδειξη της «παρασιτικής» αυτής ικανότητας του Μακρόν ήταν το γεγονός ότι η φωτογραφία του φιλελεύθερου πολιτικού κοσμούσε τα χθεσινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων Le Parisien, Le Figaro και L’ Opinion. Από τη μεριά της, η Liberation, που αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στο ντιμπέιτ, κάνει λόγο για «εκστρατεία περικυκλωμένη από τον Μακρόν και τον Μελανσόν».

Πλεονεκτήματα

Ο φιλελεύθερος Μακρόν απολαμβάνει ήδη πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα: πλήθος επιφανών υποστηρικτών, ισχυρά ποσοστά στις σφυγμομετρήσεις και επιτυχημένες προεκλογικές εμφανίσεις. Στη Λίλλη, το Σάββατο, την εκλογική περιφέρεια στην οποία η Μαρίν Λεπέν φιλοδοξεί να «σαρώσει», ο Μακρόν συγκέντρωσε 4.000 θεατές, με χίλιους να υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν την ομιλία του έξω από το συνεδριακό κέντρο λόγω έλλειψης χώρου.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, θεωρούμενος ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών, πέτυχε να συγκεντρώσει μόλις 200 οπαδούς του στο Λιεβέν, 60 χλμ. δυτικά της Λίλλης.

Οπως ομολογεί ένας ακόμη υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών, ο Μπενουά Αμόν: «Ο Μακρόν αξιοποιεί ρητορική ικανή να τραβήξει τα πλήθη, ενώ το χάρισμά του είναι αδιαμφισβήτητο». Σε πείσμα των εχθρών του Μακρόν, η «φούσκα» του δεν έχει σκάσει ακόμη και συνεχίζει να πλανάται πάνω από την προκριματική διαδικασία των Σοσιαλιστών.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες, όλοι μιλούν για τον Μακρόν. Ο κόσμος θέλει αλλαγή και, ό,τι και να λέμε, αυτός την ενσαρκώνει», λέει με πικρία πολιτικό στέλεχος των Σοσιαλιστών προσκείμενο στον Αρνό Μοντεμπούρ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.

Κάποιοι βουλευτές αποκαλύπτουν ότι, σε περίπτωση προοπτικής «μονομαχίας» Φιγιόν – Λεπέν στις προεδρικές, θα στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν στα τέλη Φεβρουαρίου ο Μακρόν απολαμβάνει σημαντικής διαφοράς από τους Σοσιαλιστές υποψηφίους, θα καλέσω να τον στηρίξουμε, καθώς οι πιθανότητές του θα είναι καλύτερες απέναντι στον Φιγιόν και τη Λεπέν, η εκλογή των οποίων θα αποτελούσε κοινωνική καταστροφή για τη χώρα», λέει βουλευτής προσκείμενος στον Αρνό Μοντεμπούρ, μιλώντας στην Parisien.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή