Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Μπάρακ Ομπάμα από τον προεδρικό θώκο

Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Μπάρακ Ομπάμα από τον προεδρικό θώκο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, δύο ημέρες πριν παραδώσει τα καθήκοντά του στον εκλεγμένο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ομιλία του με ευχές για ανάρρωση στον επίσης πρώην πρόεδρο Τζωρτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Χιούστον. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους, που είχαν αναλάβει να καλύπτουν τις εξελίξεις στο Λευκό Οίκο, σχολιάζοντας ότι «το να σας έχουμε στο κτήριο έκανε αυτό το μέρος να λειτουργεί καλύτερα». «Δεν θα έπρεπε να είστε συκοφάντες. Η θέση σας είναι να είστε σκεπτικιστές, να ρωτάτε δύσκολες ερωτήσεις», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 35 ετών για τη διαρροή απόρρητων κυβερνητικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, ο Ομπάμα τόνισε ότι η ίδια έχει εκτίσει μια «σκληρή ποινή φυλάκισης» και ότι η πράξη του δε θα προκαλέσει στους πολίτες την αίσθηση ότι δε θα αντιμετωπίσουν την αντίστοιχη τιμωρία σε περίπτωση που γνωστοποιήσουν απόρρητες πληροφορίες. Η Μάνινγκ την περίοδο της σύλληψης της, πριν από έξι χρόνια, ήταν γνωστή ως Μπράντλει Μάνινγκ, αλλά πλέον δεν αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας. Αναμένεται να αποφυλακιστεί το Μάιο του 2017.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον διάδοχό του στην προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την προσπάθεια για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπάρξει διστακτικός ως προς αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, ζήτησε από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να αποτελέσει το παράδειγμα στο διεθνές σκηνικό, ώστε να αποφευχθεί το «bullying» κατά των μικρότερων κρατών. Όσο για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, σημείωσε ότι αυτή η συγκυρία αποτελεί καλό παράδειγμα για το ρόλο του υπερασπιστή των βασικών δικαιωμάτων που πρέπει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στον κόσμο.

Oι ΗΠΑ και η Ρωσία, όπως υπογράμμισε, πρέπει να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, η οποία έχει επηρεαστεί από τη στροφή της Μόσχας προς σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού». «Αυτή ήταν η προσέγγιση μου (σε αυτό το θέμα) καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου», είπε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε.

Για την επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα έκανε λόγο για «εγκάρδιες» συνομιλίες, αν και πρόσθεσε ότι δε διατηρεί αυταπάτες ότι διαθέτουν κοινούς στόχους στην εφαρμογή πολιτικών. Την ίδια στιγμή, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την πρόθεση 50 Δημοκρατικών που σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. Δήλωσε δε ότι θα παρευρεθεί μαζί με τη σύζυγό του, Μισέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή