Ισλαμιστές του Ι.K. κατέστρεψαν το Τετράπυλον

Ισλαμιστές του Ι.K. κατέστρεψαν το Τετράπυλον

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Την εμπλοκή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στην επίλυση της κρίσης στη Συρία αποδέχθηκε χθες η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Μεχμέτ Σισέκ.

«Τα δεδομένα στο έδαφος άλλαξαν ριζικά και έτσι η Τουρκία δεν μπορεί πια να επιμένει σε λύση στη Συρία χωρίς τον Ασαντ. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό. Σε ό,τι αφορά τη θέση μας για τον Ασαντ, εκτιμάμε ότι η τραγωδία του συριακού λαού αποτελεί δική του ευθύνη, αλλά οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές», είπε χθες ο κ. Σισέκ, μιλώντας σε συνάντηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και ενόψει των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στο Καζαχστάν.

Στο μεταξύ, το Τετράπυλον και την πρόσοψη του ρωμαϊκού θεάτρου της αρχαίας Παλμύρας φέρονται να κατέστρεψαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας αρχαιοτήτων, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν απολέσει τον έλεγχο της αρχαίας Παλμύρας για δεύτερη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε χθεσινές της δηλώσεις, η επικεφαλής της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, τόνισε ότι η καταστροφή του Τετράπυλου αποτελεί «νέο έγκλημα πολέμου και μεγάλη απώλεια για τον συριακό λαό, αλλά και όλη την ανθρωπότητα».

Το Τετράπυλον, μέρος της Μεγάλης Κιονοστοιχίας της Παλμύρας, αποτελείται από μαρμάρινο βάθρο, σε κάθε γωνία του οποίου ορθώνεται σύμπλεγμα τεσσάρων κιόνων. Δορυφορικές εικόνες, τις οποίες εμφάνισε χθες ο δρ Αμπντουλκαρίμ, δείχνουν ότι μόνο τέσσερις από τους 16 κίονες παραμένουν όρθιοι, ενώ το μαρμάρινο βάθρο είναι καλυμμένομε χαλάσματα. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης ότι το ρωμαϊκό θέατρο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με πολλά από τα μνημειώδη αρχιτεκτονικά στοιχεία του να έχουν καταρρεύσει.

Τον περασμένο Μάιο, ρωσική ορχήστρα συμφωνικής μουσικής είχε πραγματοποιήσει συναυλία στο ρωμαϊκό θέατρο της Παλμύρας, μετά την ανακατάληψή της από τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή