Μισό… φρένο στην πορεία του Brexit

Μισό… φρένο στην πορεία του Brexit

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπλέκεται η πορεία της Βρετανίας προς την έξοδο από την Ε.Ε., ύστερα από τη χθεσινή ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου προτού ξεκινήσει και επίσημα τη διαδικασία του Brexit. Δικαιώνοντας προσφυγή ομάδας πολιτών, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι θα ήταν αντισυνταγματική η ενεργοποίηση του άρθρου 50, που προβλέπει τα της αποχώρησης μιας χώρας-μέλους, με απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας και μόνο, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη της Βουλής. Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση Μέι υποχρεώνεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, δηλαδή τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, ο αρμόδιος για θέματα Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί και θα καταθέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες σχετικό νομοσχέδιο. Ο κ. Ντέιβις εμφάνισε το θέμα ως διαδικαστική εκκρεμότητα, η οποία δεν πρόκειται να εκτροχιάσει την πορεία προς το Brexit. «Περάσαμε το σημείο μη επιστροφής στις 23 Ιουνίου του 2016», τόνισε ο Βρετανός υπουργός, παραπέμποντας στο δημοψήφισμα, όπου οι πολίτες τάχθηκαν με πλειοψηφία 52% έναντι 48% υπέρ της εξόδου. Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μέχρι τα τέλη Μαρτίου, κάτι που θα εγκαινιάσει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, με προοπτική η έξοδος από την Ε.Ε. να έχει ολοκληρωθεί εντός διετίας. Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή της θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο και από την ενιαία αγορά, επιλέγοντας αυτό που στη Βρετανία έχει πολιτογραφηθεί ως «σκληρό Brexit».

Για όσους έδωσαν τη μάχη υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εμφανίζεται ως μια νέα ευκαιρία αποτροπής της εξόδου. Πράγματι, το Κοινοβούλιο –η πλειοψηφία των μελών του οποίου είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής– θα μπορούσε, θεωρητικά, να καταψηφίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ή και να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο εμφανίζεται ελάχιστα πιθανό. Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να μείνουν πιστοί στην ετυμηγορία της λαϊκής πλειοψηφίας και της κυβέρνησής τους, ενώ ούτε η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση, ζητάει το αντίθετο.

Το Εργατικό Κόμμα

«Το Εργατικό Κόμμα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη βούληση του βρετανικού λαού, γι’ αυτό δεν θα εμποδίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50», δήλωσε χθες ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν. Προσέθεσε όμως ότι το κόμμα του θα επιδιώξει τροποποιήσεις στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ώστε να «μη χρησιμοποιήσουν οι Συντηρητικοί το Brexit για να μετατρέψουν τη χώρα σε έναν φορολογικό παράδεισο απέναντι από τις ακτές της Ευρώπης».

Παρότι προσέθεσε μια ενόχληση στην Τερέζα Μέι, η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε το σημείο της προσφυγής που ζητούσε να έχουν λόγο στη διαδικασία του Brexit και τα τοπικά Κοινοβούλια της Σκωτίας, της Ουαλλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας – κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να εκτροχιάσει το Brexit. Εκφράζοντας την απογοήτευσή της, η επικεφαλής του αυτονομιστικού κόμματος της Σκωτίας SNP, Νίκολα Στέρτζεον, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να ζητήσει νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς τόνισε χθες ότι η Βρετανία μπορεί βέβαια να συζητά, αλλά όχι και να υπογράφει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες για όσο διάστημα παραμένει μέλος της Ε.Ε. Την Παρασκευή, η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον και το θέμα μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο στενών συμμάχων αναμένεται να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή