Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για το πολιτικό μέλλον Ιταλίας

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για το πολιτικό μέλλον Ιταλίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναμενόμενη συνεδρίαση για τον έλεγχο της συνταγματικότητας του τελευταίου εκλογικού νόμου, γνωστού με την ονομασία «Ιτάλικουμ», τον οποίο εισήγαγε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι το 2015, προέβη χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, με την απόφαση της οποίας να αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του δικαστηρίου.

Η έκβαση της συνεδρίασης θα επηρεάσει καθοριστικά τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών, καθώς μια ξεκάθαρη απόφαση χωρίς αστερίσκους είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές έως τον Ιούνιο, ενώ μια πιο σύνθετη ανάγνωση του νόμου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αφήσει τη Βουλή ως έχει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2018. Ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος αφορά μόνο τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Κάτω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου, προβλέποντας μια ψηφοφορία δύο γύρων, σκοπός της οποίας είναι η εξασφάλιση μεγάλης πλειοψηφίας για το πρώτο κόμμα, ενώ παράλληλα διευρύνει τις εξουσίες των αρχηγών των κομμάτων στην επιλογή των αντιπροσώπων του κόμματός τους.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, ο νόμος θα φέρει πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία, ενώ σύμφωνα με τους επικριτές του θα φέρει υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια του πρώτου κόμματος, μειώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα των ψηφοφόρων να επιλέγουν μόνοι τους τους αντιπροσώπους τους.

To «Ιτάλικουμ» συνδεόταν άμεσα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προσπάθησε να περάσει ο Ρέντσι με το δημοψήφισμα, καθώς οι αλλαγές στο Σύνταγμα προέβλεπαν εξαιρετικά σημαντική μείωση των εξουσιών της Γερουσίας, και η αυτοπεποίθηση του Ρέντσι ότι θα επικρατήσει σε αυτό, τον οδήγησαν να επικεντρώσει τον νέο εκλογικό νόμο αποκλειστικά στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου. Επομένως, χάνοντας στο δημοψήφισμα, ο Ρέντσι τώρα βλέπει τα δύο βουλευτικά σώματα να εξαρτώνται από διαφορετικές νομοθεσίες, κάτι που πρέπει να λυθεί από το Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως της απόφασης του δικαστηρίου, φέρνοντας τα δύο σώματα σε νομοθετική αρμονία.

Σύμφωνα με αρκετές τελευταίες δημοσκοπήσεις, το εκλογικό σύστημα δύο γύρων που προκρίνει το «Ιτάλικουμ» είναι πολύ πιθανό να δώσει τη νίκη στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων, κάτι που έχει ωθήσει πολλούς κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς πολιτικούς να ζητήσουν την εισαγωγή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, το οποίο θα καταστήσει αναγκαίες τις μετεκλογικές συνεργασίες αποτρέποντας τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από τα Πέντε Αστέρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή