ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νόμιμη η ενδοοικογενειακή βία

rosia-nomimi-i-endooikogeneiaki-via-2172373

ΜΟΣΧΑ. Προς την κατεύθυνση της αποποινικοποίησης της ενδοοικογενειακής βίας κινείται ολοταχώς η Ρωσία, με την Κάτω Βουλή της χώρας, τη Δούμα, να εγκρίνει χθες σχετικό νομοσχέδιο. Το αμφιλεγόμενο νομοθέτημα καθιστά νόμιμες ορισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό –αλλά και στο εξωτερικό– της χώρας.

Η Δούμα ψήφισε χθες με πλειοψηφία 380 υπέρ και μόλις 3 κατά, την άρση της ποινικοποίησης του ξυλοδαρμού μελών της οικογένειας εφόσον τα θύματα δεν έχουν υποστεί σωματική βλάβη. Εφεξής, όσοι συλλαμβάνονται να δέρνουν τους οικείους τους θα καταδικάζονται σε χρηματικό πρόστιμο ή 15 ημέρες κράτησης. Ο νόμος μένει τώρα να εγκριθεί από την Ανω Βουλή και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στον νόμο.

Το νομοθέτημα έχει οξύνει τις ανησυχίες ότι θα προσφέρει ασυλία σε όσους κακοποιούν τις συζύγους και τα παιδιά τους, αν και οι υποστηρικτές του διατείνονται ότι συνεχίζει να ποινικοποιεί τους καθ’ έξιν παραβάτες.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας είχε αποφασίσει πέρυσι την αποποινικοποίηση του ενδοοικογενειακού ξυλοδαρμού, ο οποίος δεν προκαλεί σωματικές βλάβες, διατηρώντας ωστόσο τις ποινές για όσους καταδικάζονται επανειλημμένα γι’ αυτό. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας τού φιλικά προσκείμενου στο Κρεμλίνο κόμματος Ενωμένη Ρωσία, Αντρέι Ισάγεφ, είπε ότι τα μέλη της Δούμας «αφουγκράστηκαν την απαίτηση της κοινωνίας».

Σφυγμομέτρηση του κρατικού φορέα VTsIOM, που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα, έδειξε ότι 19% των Ρώσων εκτιμούν πως ο ξυλοδαρμός της συζύγου ή των παιδιών από τον σύζυγο (ή τη σύζυγο) είναι «αποδεκτός υπό ορισμένες συνθήκες».

Οι επικριτές του νόμου προειδοποιούν ότι θα ενθαρρύνει την ενδοοικογενειακή βία και θα τροφοδοτήσει την εγκληματικότητα. «Ο νόμος αυτός θα καθαγιάσει τη βία και θα την καταστήσει αποδεκτή συμπεριφορά», είπε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γιούρι Σινέλτσικοφ.

Τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι 40% των βίαιων εγκλημάτων στη Ρωσία διαπράττονται εντός της οικογένειας, ενώ, το 2013, περισσότερες από 9.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.