Τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Εκατοντάδες επιζήσαντες του χιτλερικού στρατοπέδου συγκεντρώσεως Αουσβιτς κατέθεσαν στεφάνια αλλά και λουλούδια στο διαβόητο τείχος των εκτελέσεων στο στρατόπεδο θανάτου των χιτλερικών δυνάμεων, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσουν τα θύματα του καθεστώτος Αδόλφου Χίτλερ, ακριβώς 72 χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου, επ’ ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Οι επιζήσαντες της ναζιστικής θηριωδίας τίμησαν χθες, Παρασκευή, αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή στους θαλάμους αερίων του στρατοπέδου φορώντας ριγέ κασκόλ που θύμιζαν τις χαρακτηριστικές ριγέ στολές που φορούσαν οι κρατούμενοι, αλλά και προσευχόμενοι και ανάβοντας κεριά στο τείχος των εκτελέσεων. Η Τζανίνα Μάλετς, η οποία επιβίωσε της φυλάκισής της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και έρχεται από την Πολωνία, θυμάται ότι οι γονείς της έχασαν τη ζωή τους στο τείχος των εκτελέσεων και όπως είπε στο πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP, «όσο ζω θα έρχομαι εδώ», ενώ χαρακτήρισε την ετήσια επίσκεψή της «προσκύνημα». Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να τιμά τη γενοκτονία και τη μνήμη των θυμάτων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν.

Την ίδια στιγμή, το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Μπούχενβαλντ ήρε την πρόσκλησή του για συμμετοχή στους εορτασμούς της Ημέρας του Ολοκαυτώματος προς τον ηγέτη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, στη Θουριγγία, Μπιορν Χόκε, διότι την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι το Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο είναι «Μνημείο Ντροπής» και ότι η Γερμανία θα πρέπει να τηρήσει «πιο θετική στάση» προς το παρελθόν της. Τις επίσημες εκδηλώσεις για την Ημέρα του Ολοκαυτώματος πρόκειται να μποϊκοτάρουν και οι Κροάτες Εβραίοι, υποστηρίζοντας πως η χώρα δεν κάνει αρκετά πράγματα προκειμένου να ελέγξει τα φιλοναζιστικά αισθήματα στη χώρα.

Συγκινητική είναι και η κατάσταση στο Ισραήλ, όπου εκατοντάδες ηλικιωμένοι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος προσπαθούν να επιβιώσουν στους σύγχρονους καιρούς. Στο Ισραήλ, αξίζει να σημειωθεί, επιβιώνει η μεγαλύτερη κοινότητα επιζήσαντων του Ολοκαυτώματος και η χώρα καταβάλλει προσπάθεια για να καλύψει τις ανάγκες τους, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μείνει μόνοι.

Περίπου 160.000 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος μένουν στο Ισραήλ, όσοι δηλαδή και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν και ζουν με κρατικά επιδόματα, όμως το ένα τρίτο εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Εντονη δράση στον τομέα έχουν αναπτύξει και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ πριν από εννιά χρόνια συστήθηκε η Ενωση για την Αμεση Βοήθεια Προς τους Επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος προκειμένου να συνδράμει οικονομικά τους επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Η Ενωση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές και διαθέτει σήμερα 8.000 εθελοντές σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι βοηθούν τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος με οτιδήποτε χρειαστούν, από τη νομική βοήθεια μέχρι την αποπληρωμή των λογαριασμών τους, την αγορά τροφίμων ή και τη μεταφορά στον ιατρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή