ΠΓΔΜ: Απέτυχε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ VMRO – DPMNE και DUI

ΠΓΔΜ: Απέτυχε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ VMRO – DPMNE και DUI

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία το κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι VMRO – DPMNE και το αλβανικό κόμμα DUI, όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από το ίδιο το κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Το Σύνταγμα έδινε προθεσμία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το VMRO – DPMNE διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι «η πιο ώριμη λύση θα ήταν η διεξαγωγή νέων εκλογών». Αξιωματούχος του DUI, του οποίο ηγείται ο Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές τι θα γίνει στη συνέχεια.

«Το Σύνταγμα δεν είναι ξεκάθαρο για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Τώρα εξαρτάται από τον πρόεδρο Ιβάνοφ αν θέλει ή όχι να δώσει την ευκαιρία στον Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος.

Ούτε το VMRO-DPMNE ούτε το SDSM μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς την υποστήριξη των αλβανικών κομμάτων, που έχουν ενωθεί γύρω από μια δέσμη αιτημάτων, τα οποία κρίνονται ως υπερβολικά από τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή