Ρωσία: Διαμαρτυρίες για παραχώρηση καθεδρικού ναού

Ρωσία: Διαμαρτυρίες για παραχώρηση καθεδρικού ναού

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αγία Πετρούπολη κατά της παραχώρησης του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, φοβούμενοι ότι ο ναός θα πάψει να λειτουργεί ως μουσείο και αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT.

«Σχεδόν 2.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Προς το παρόν, δεν έχει αναφερθεί κανένα επεισόδιο στη συγκέντρωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών για την Αγία Πετρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Λένινγκραντ, σύμφωνα με αναφορά του ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS. Οι παρευρισκόμενοι στη συγκέντρωση έφεραν άσπρα μπαλόνια με την επιγραφή «Οχι ROC (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία)», ενώ κάποιοι από αυτούς φορούσαν και μπλε κορδέλες, οι οποίες επίσης υποδείκνυαν τη διαφωνία τους με την απόφαση των Αρχών της πόλης να παραχωρήσουν τον ναό στην Εκκλησία.

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις απέναντι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς οργανώθηκε και αντισυγκέντρωση υπέρ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία ωστόσο παρευρέθηκαν μόλις μερικές δεκάδες άτομα.

Η απόφαση της παραχώρησης του Καθεδρικού Ναού στην Εκκλησία ανακοινώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, χωρίζοντας τη ρωσική κοινωνία σε στρατόπεδα και προκαλώντας έντονες συζητήσεις, καθώς ο ναός του Αγίου Ισαάκ ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και λειτουργεί ως δημόσιο μουσείο από το 1931. Περισσότερες από 200.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί κατά της παραχώρησης, σε ένα υπόμνημα που εκφράζει αγωνίες σε σχέση με την υπόσταση του ναού ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τις ανάγκες του για πολυδάπανα έργα αποκατάστασης, τη μοίρα των εκθεμάτων του, και με το πώς οι αναμενόμενοι περιορισμοί που θα του επιβληθούν θα επηρεάσουν τη μουσειακή λειτουργία του.

Παρ’ όλες τις ανησυχίες, αξιωματούχοι της Εκκλησίας δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο ναός όχι μόνο θα διατηρήσει τις μουσειακές λειτουργίες του αλλά θα τις βελτιώσει κιόλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή