Η Ρουμανία θεσπίζει την ανοχή στη διαφθορά

Η Ρουμανία θεσπίζει την ανοχή στη διαφθορά

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δικαστήριο αναμένεται να μεταφερθεί η απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης να χαλαρώσει το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας κατά της διαφθοράς, η οποία πέρασε από το κοινοβούλιο με έκτακτο προεδρικό διάταγμα το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από ανακοίνωση που έκανε την Τετάρτη το κορυφαίο δικαστικό σώμα της χώρας, το Συμβούλιο Ανωτάτων Δικαστών (CSM). Η χαλάρωση της συγκεκριμένης νομοθεσίας από τη νεοεκλεγείσα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σορίν Γκριντεάνου χαρακτηρίζεται από πολλούς το μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων την τελευταία δεκαετία και έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες πορείες διαμαρτυρίας στη χώρα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989. Συγκεκριμένα, εφόσον η νέα νομοθεσία τεθεί σε ισχύ, πολλοί κατηγορούμενοι από τον χώρο της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας προς οικονομικό όφελος, στις οποίες τα ποσά που διακυβεύονταν δεν ξεπερνούσαν τις 48.000 δολάρια, θα απαλλαγούν από τις κατηγορίες τους, όπως αναφέρει η ανώτατη εισαγγελέας για ζητήματα διαφθοράς Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι στον τηλεοπτικό σταθμό DIGI24.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στην κοινωνία και στον χώρο των δικαστικών, αλλά εκδηλώθηκαν και μέσα στο κοινοβούλιο, παρότι οι κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα ωφελήσουν και πολιτευόμενους άλλων κομμάτων. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) σε συνεργασία με την Ενωση Σώστε τη Ρουμανία (USR) κατέθεσαν την Τετάρτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), αναγκάζοντάς την να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή