Ενδείξεις συνέχειας από Τραμπ

Ενδείξεις συνέχειας από Τραμπ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και στην προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε αποφασισμένος να αποδομήσει εκ βάθρων την κληρονομιά του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, τις τελευταίες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να κάνει βήματα προς πιο συμβατικές κατευθύνσεις. Ιδιαίτερα μετά την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, Τζιμ Μάτις και Ρεξ Τίλερσον αντίστοιχα, οι ενδείξεις συνέχειας σε θεμελιώδεις τομείς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής πληθαίνουν, παρά τις αναστατώσεις που έχει προκαλέσει η ελάχιστα διπλωματική συμπεριφορά του νέου προέδρου, ακόμη και με στενούς συμμάχους της χώρας του.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, έναντι της Ρωσίας με αφορμή την έξαρση των εχθροπραξιών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Η διορισμένη από τον Τραμπ εκπρόσωπος της Αμερικής κατηγόρησε τη Ρωσία για «επιθετικές ενέργειες» και προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας θα διατηρηθούν.

Η αλήθεια είναι ότι ο τόνος της κ. Χέιλι ήταν αισθητά διαφοροποιημένος σε σχέση με την εποχή Ομπάμα, κάτι που δεν παρέλειψαν να σημειώσουν τα ρωσικά μίντια. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκεται στη «δυσχερή θέση» να καταδικάσει τη Ρωσία στην πρώτη παρουσία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή της «επιδιώκει ειλικρινά τη βελτίωση των σχέσεων» με τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση, η έξαρση της ουκρανικής κρίσης θέτει σε πρόωρη δοκιμασία τη διακηρυγμένη πρόθεση του Τραμπ για εξομάλυνση των αμερικανορωσικών σχέσεων.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Τζιμ Μάτις διαβεβαίωνε, στη Σεούλ, την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης έναντι των βορείων γειτόνων της. «Κάθε επίθεση στις ΗΠΑ ή σε συμμάχους μας θα αναχαιτιστεί και ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων (από την Πιονγιάνγκ) θα βρει αποτελεσματική, συντριπτική απάντηση», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τη δέσμευσή τους για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην περιοχή, γεγονός που καταδικάστηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πεκίνο θεωρεί ότι το εν λόγω σχέδιο έχει ως πραγματικό στόχο όχι τη Βόρεια Κορέα, αλλά την αναδυόμενη Κίνα.

Χθες ο Μάτις βρέθηκε στο Τόκιο, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε. «Θα μείνουμε κατά 100% σταθεροί, στο πλευρό σας και στο πλευρό του λαού της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Στην προεκλογική περίοδο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αν οι κυβερνήσεις τους δεν αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση της κοινής άμυνας.

Παλαιστινιακό

Σε ένα άλλο μέτωπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, αποδοκίμασε την ανέγερση νέων ισραηλινών εποικισμών, όπως και τις επεκτάσεις των υπαρχόντων πέραν των υφισταμένων ορίων τους, σημειώνοντας ότι δεν βοηθούν την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστινίους. Τον Δεκέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καυτηριάσει την επιλογή του προέδρου Ομπάμα να μην ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε τους ισραηλινούς εποικισμούς. Πάντως, η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ δεν θορυβήθηκε ιδιαίτερα από αυτή τη μετατόπιση του Λευκού Οίκου, δεδομένου ότι στην ίδια ανακοίνωση ο Σον Σπάισερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «δεν πιστεύει πως η ύπαρξη εποικισμών είναι εμπόδιο για την ειρήνη».

Χθες το πρωί, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στην πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «παίζει με τη φωτιά» και προειδοποιώντας ότι δεν θα είναι τόσο «ευγενικός» όσο ο Μπαράκ Ομπάμα. Απαντώντας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του «δεν επηρεάζεται από απειλές» και ότι δεν πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον άλλου κράτους, διαβεβαιώνοντας ότι τα οπλικά της συστήματα προορίζονται αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να υπογράψει διάταγμα που θα θέσει υπό επανεξέταση τον νόμο Ντοντ – Φρανκ, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Ομπάμα και επέβαλε αυστηρότερες ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Επιπλέον, αναμενόταν να συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή