Για το χειρότερο προετοιμάζεται η Ε.Ε.

Για το χειρότερο προετοιμάζεται η Ε.Ε.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης δημιούργησε ήδη την πρώτη εβδομάδα της προεδρίας του ο Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφασή του να επιβάλει μορατόριουμ στην υποδοχή προσφύγων και να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο πολιτών από επτά χώρες του μουσουλμανικού κόσμου προκάλεσε συναγερμό στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σε επείγουσα επιστολή του προς τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπενθύμισε στους εταίρους τη σημασία της ενότητας, καλώντας τους να μεταφέρουν στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ την αξία της διατλαντικής συμμαχίας.

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου επετέθη κατά της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας την Ενωση «όχημα της Γερμανίας», η οποία διατηρεί το ευρώ τεχνηέντως υποτιμημένο και έτσι ανταγωνιστικό προς το δολάριο, σύμφωνα με τον κ. Τραμπ. Ο Τουσκ προειδοποίησε επίσης για ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού, αλλά και για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να ανατρέψει τη φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων 70 ετών.

Ακόμη και συντηρητικοί Αμερικανοί αναλυτές, όπως ο Ρόμπερτ Κέιγκαν και ο Τζον Μιρσάιμερ, χαρακτηρίζουν τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής «απόπειρα επιστροφής στις αρχές της “τζακσονικής” διπλωματίας», παρομοιάζοντας την πολιτική Τραμπ με εκείνη του μαχητικού προέδρου των αρχών του 19ου αιώνα, μεγάλου υποστηρικτή της γεωγραφικής επεκτατικότητας και εμπνευστή της έννοιας του «πρόδηλου πεπρωμένου», σύμφωνα με την οποία η προβολή της αμερικανικής ισχύος είναι ηθική, αναγκαία και επωφελής.

Την ίδια ώρα, η παρουσία του Στίβεν Μπάνον, επικεφαλής της ακροδεξιάς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Breitbart, στο πλευρό του Τραμπ, κάνει τους Ευρωπαίους να προετοιμάζονται για το χειρότερο. Ηδη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, ο Τραμπ έχει αποπειραθεί να διευρύνει τα ήδη υπάρχοντα χάσματα και τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε., λέγοντας ότι σχεδιάζει να συνάψει επιμέρους εμπορικές συμφωνίες με μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να υπενθυμίζει ότι οι εμπορικές συμφωνίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι των εθνικών κυβερνήσεων.

Η επίσκεψη της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα αντί να σφραγίσει την «ειδική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου, λειτούργησε ως έμμεση απειλή προς τις Βρυξέλλες για δημιουργία νέου οικονομικού πόλου, ο οποίος θα μπορούσε να περιορίσει τις αναμενόμενες αρνητικές εμπορικές επιπτώσεις του Brexit για τη Βρετανία. Σε μια προσπάθεια να μη διαρραγούν οι διατλαντικές σχέσεις, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετέβη στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, αλλά και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Στις δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Γκάμπριελ είπε ότι μεταφέρει «πρόταση φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης» στην αμερικανική κυβέρνηση.

Το ξέσπασμα του Τραμπ εναντίον του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, στον οποίο έκλεισε το τηλέφωνο εκνευρισμένος από την επιμονή του τελευταίου η Αμερική να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, φιλοξενώντας πρόσφυγες των πολέμων στη Μέση Ανατολή που βρίσκονται σήμερα στα κέντρα κράτησης του Ειρηνικού, υπογράμμισε την περιφρόνηση του Τραμπ για τις συμφωνίες και κάθε διεθνή συνθήκη. Το περιστατικό αποτελεί ιδιαίτερα κακό οιωνό για την Ευρώπη, η οποία υπολογίζει στην προβολή της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος, αντιμέτωπη με την ανανεωμένη ρωσική επιθετικότητα και την εντεινόμενη προσφυγική κρίση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή