Ανεπιθύμητος από τα κόμματα του Ευρωπ. Κοινοβουλίου ο πιθανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε.

Ανεπιθύμητος από τα κόμματα του Ευρωπ. Κοινοβουλίου ο πιθανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιθανότητα να επιλέξει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τον Τεντ Μάλοχ για πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκαλέσει αναβρασμό.

Ο Μάλοχ, ο οποίος είναι γνωστός για τη δραστηριότητά του ως οικονομικός σύμβουλος και διατελεί καθηγητής στο Henley Business School του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία, έχει πολλές φορές εκφράσει ανοιχτά επικρίσεις ενάντια στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση με πιο πρόσφατη την τοποθέτησή του για την Ελλάδα, καθώς σχολίασε ότι αυτή θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του BBC, This Week, ο πιθανός υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε. δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σε προηγούμενη στιγμή της καριέρας του είχε βρεθεί σε θέση «από την οποία συνέβαλε για την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης», όταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε «γιατί θέλετε να γίνετε πρέσβης στην Ε.Ε», εκθέτοντας το επιχείρημα ότι είναι γεμάτη «γραφειοκράτες». Ο Μάλοχ σχολίασε ότι η εμπειρία του με τη Σοβιετική Ένωση θα φανεί πιθανότατα χρήσιμη και στην περίπτωση της Ένωσης των 27, υπονοώντας την προοπτική διάλυσής της.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε λίγες ημέρες αργότερα την αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτικών, αφού σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν να μη γίνει ο Μάλοχ αποδεκτός για τη θέση σε περίπτωση που αποτελέσει όντως την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

 

«Οι δηλωσεις του αποκαλύπτουν εξωφρενική χαιρεκακία απέναντι στις αρχές που προσδιορίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και που αν εκφράζονταν από έναν επίσημο εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών πιθανότατα θα υπέσκαπταν σημαντικά τις διατλαντικές σχέσεις που τα τελευταία 70 χρόνια έχουν συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ήπειρο», γράφεται στην επιστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή