Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Διαφήμιση που συγκρίνει τιμές προϊόντων μπορεί να είναι ανεπίτρεπτη

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Διαφήμιση που συγκρίνει τιμές προϊόντων μπορεί να είναι ανεπίτρεπτη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διαφήμιση, η οποία συγκρίνει τιμές μεταξύ προϊόντων που πωλούνται σε καταστήματα διαφορετικής κατηγορίας και διαφορετικού μεγέθους είναι ανεπίτρεπτη υπό ορισμένες περιστάσεις», αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μία τέτοια διαφήμιση ενδέχεται, επίσης, να είναι παραπλανητική, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «εάν δεν παρέχεται στον καταναλωτή, κατά τρόπο σαφή και με την ίδια τη διαφήμιση, η πληροφορία ότι τα συγκρινόμενα καταστήματα είναι διαφορετικής κατηγορίας και διαφορετικού μεγέθους».

Η υπόθεση έφθασε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, με αφορμή τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία στη Γαλλία της εταιρείας Carrefour, με τίτλο «Εγγύηση χαμηλότερης τιμής». Αυτή η διαφήμιση συνέκρινε τις τιμές 500 προϊόντων μεγάλων εταιρειών στα καταστήματα της αλυσίδας Carrefour με εκείνες ανταγωνιστικών καταστημάτων (μεταξύ των οποίων τα καταστήματα Intermarché) και προσέφερε στον καταναλωτή επιστροφή της διαφοράς της τιμής εις διπλούν, εάν αυτός έβρισκε κάποιο από τα συγκεκριμένα προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή αλλού. Από το δεύτερο τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα, τα καταστήματα Intermarché που επιλέγονταν για τη σύγκριση ήταν στο σύνολό τους σούπερ μάρκετ, ενώ τα καταστήματα Carrefour ήταν στο σύνολό τους υπεραγορές. Αυτή η πληροφορία εμφανιζόταν μόνο με μικρότερους χαρακτήρες κάτω από την επωνυμία Intermarché.

Η Intermarché αξίωσε, ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης, την παύση της εν λόγω διαφημίσεως καθώς και αποζημίωση για παραπλανητική διαφήμιση.

Επιληφθέν της υπόθεσης, το Cour d'appel de Paris ρώτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν μία τέτοια διαφήμιση, η οποία συγκρίνει τις τιμές προϊόντων που πωλούνται σε καταστήματα διαφορετικού μεγέθους ή διαφορετικής κατηγορίας, επιτρέπεται υπό το πρίσμα της οδηγίας για την παραπλανητική και τη συγκριτική διαφήμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή