ΚΟΣΜΟΣ

Aκιντζί: Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατιωτική δύναμη

Aκιντζί: Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατιωτική δύναμη

Η τουρκική πλευρά δεν θα αποδεχθεί λύση χωρίς εγγυήσεις και τουρκική στρατιωτική δύναμη στο νησί, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην Τζουμχουριέτ.

Συγκεκριμένα ο κ. Ακιντζί είπε: «Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά σίγουρα πρέπει να παρατήσει την ρητορική "μηδέν στρατός και εγγυήσεις". Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και η τότε συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει ούτε σημείο στίξης, ακόμη και 57 χρόνια μετά. Μετά την επιχείρηση του 1974, για πολλά χρόνια λεγόταν ότι υπάρχουν 40.000 στρατιώτες, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί. Αν υπάρξει συμφωνία ούτε εμείς αλλά ούτε και η Τουρκία στοχεύουμε να παραμείνει τέτοιος αριθμός στρατού. Στη συμφωνία του 1960 ήταν 650 Τούρκοι και 950 Έλληνες στρατιώτες. Ο αριθμός μπορεί να αλλάξει με συμβιβασμό, να είναι και πιο πάνω. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις πρέπει να καταλάβουν οι συνομιλητές μας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ασφάλεια τους πουθενά εκτός από την Τουρκία».

Αναφερόμενος στο εδαφικό είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία και προσέθεσε ότι «δεν ευσταθούν οι φήμες ότι ξεπουλιέται η Κύπρος και ότι μειώνεται το ποσοστό εδαφών των Τουρκοκυπρίων στο 25%. Ακόμη και στις προτάσεις των Ελληνοκυπρίων δεν είναι κάτω από 28,2%».

Aπαντώντας σε ερώτηση για εναλλακτικά σχέδια αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσάρτησης στην Τουρκία: «Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί στην Τζουμχουριέτ.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)