Νέα επίθεση Μάλοχ κατά της Ε.Ε.

Νέα επίθεση Μάλοχ κατά της Ε.Ε.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει ακάθεκτος τις επιθέσεις του εναντίον της Ε.Ε. ο Τεντ Μάλοχ, ο άνθρωπος που εμφανίζεται ως η πιθανότερη επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το αξίωμα του Αμερικανού πρεσβευτή στις Βρυξέλλες. Αφού σύγκρινε την Ε.Ε. με την ΕΣΣΔ, προέβλεψε τη διάλυση της Ευρωζώνης και κάλεσε, λίγο-πολύ, την Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, ο πρώην διπλωμάτης στον ΟΗΕ επανήλθε χθες, για να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά των διατλαντικών σχέσεων.

Με συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, κατηγόρησε την Ε.Ε. για «κραυγαλέο αντιαμερικανισμό», σημειώνοντας ότι «η αμερικανική εξωτερική πολιτική διαφέρει από εκείνη του (ευρωπαϊκού) μπλοκ σε σωρεία ζητημάτων». Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «τηρούν κριτική στάση και έχουν αμφιβολίες» για το ευρωπαϊκό σχέδιο, για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση Τραμπ οπωσδήποτε προτιμά διμερείς συμφωνίες με επιμέρους χώρες».

Αν και διεθνή μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν τον Μάλοχ ως την πιθανότερη επιλογή του Τραμπ για το αξίωμα, ο Λευκός Οίκος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί του θέματος. Δεδομένων των σφοδρών αντιδράσεων στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, θεωρείται αμφίβολο αν το Ευρωκοινοβούλιο δεχθεί ενδεχόμενη διαπίστευση του Μάλοχ.

Στο μεταξύ, οι Financial Times αποκάλυψαν ότι ο Μάλοχ εξωράισε, με σειρά ανακριβειών ή υπερβολών, το προφίλ του στην αυτοβιογραφία του που πρόσφατα κυκλοφόρησε. Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Μάλοχ ψευδώς βεβαιώνει ότι χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ (στην πραγματικότητα του απονεμήθηκε κατώτερη τιμητική διάκριση απουσία της βασίλισσας), ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ τον εγκωμίασε ως «ιδιοφυΐα» (παρόντες στην εν λόγω συνάντηση βεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη) και ότι ένα ντοκιμαντέρ του ήταν υποψήφιο για βραβείο Emmy (κάτι που διέψευσε η τηλεοπτική Ακαδημία).

Στο μέτωπο που έχει ανοίξει με τη δικαστική εξουσία, ο Τραμπ δέχθηκε ένα απροσδόκητο πλήγμα από τον Νιλ Γκόρσιτς, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε για τη συμπλήρωση κενής θέσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ εκμυστηρεύθηκε ότι ο δικαστής Γκόρσιτς χαρακτήρισε «αποθαρρυντικές» και «αποκαρδιωτικές» τις επιθέσεις του Τραμπ εναντίον δικαστών, με αφορμή την αναστολή του επίμαχου αντιμεταναστευτικού διατάγματος.

Η απάντηση του Τραμπ ήρθε, κατά τα ειωθότα, μέσω Twitter. «Ο Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, που έλεγε για χρόνια ότι πολέμησε στο Βιετνάμ, ενώ αυτό δεν συνέβη ποτέ (μέγα ψέμα), τώρα παρερμηνεύει αυτά που του είπε ο δικαστής Γκόρσιτς», αναφέρει το σχετικό μήνυμα. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής είχε ζητήσει συγγνώμη, το 2010, αναγνωρίζοντας την ανακρίβεια των δηλώσεών του περί Βιετνάμ. Από την πλευρά της, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κεϊλάν Κονγουέι, δήλωσε ότι ο Τραμπ θέλει δικαστές «που δεν θα διστάζουν να εκφράζουν την ανεξαρτησία τους».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε μέτωπο με την εταιρεία λιανικής πώλησης Nordstrom, η οποία αποφάσισε να σταματήσει την πώληση προϊόντων ρουχισμού και αξεσουάρ που κατασκευάζει η εταιρεία της κόρης του Τραμπ, Ιβάνκα. Με μήνυμά του, πάντα μέσω Twitter, ο Τραμπ κατηγορεί ευθέως την εταιρεία για «άδικη μεταχείριση της κόρης του. Στελέχη των Δημοκρατικών έθεσαν ζήτημα δεοντολογίας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να απειλεί εταιρεία για να υπερασπιστεί τα ιδιωτικά συμφέροντα της κόρης του. Τέλος, η Γερουσία ενέκρινε με πλειοψηφία 52-47 τον διορισμό του γερουσιαστή της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς στο αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή