Επιχείρηση «κατευνασμού» συμμάχων από Μάτις

Επιχείρηση «κατευνασμού» συμμάχων από Μάτις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι ο νέος υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Τραμπ, Τζέιμς Μάτις, έχει να οργανώσει μία πιο επιθετική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους και να αποκαταστήσει την πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ έπειτα από χρόνια περικοπών στον τομέα της άμυνας, κύριος στόχος του σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ που δείχνουν ενοχλημένοι από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και μερικούς από τους κορυφαίους συμβούλους του, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Αυτό φάνηκε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Μάτις επισκέφθηκε την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, δίνοντας μήνυμα σταθερότητας και συγκράτησης αναφορικά με διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία αποτελούν πηγή ανησυχίας από την εκλογή Τραμπ και έπειτα. Συγκεκριμένα, ευρισκόμενος στη Σεούλ, ο Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη σκληρή στάση τους απέναντι στο πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, παρότι ο Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένως αμφιβολίες για τη στρατιωτική συμμαχία των δύο χωρών.

Αντιστοίχως, στο Τόκιο, ο απόστρατος στρατηγός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν προσκολλημένες στην κοινή αμυντική συμφωνία, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες στη χώρα για το αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ιαπωνία στις εδαφικές διαφορές της με την Κίνα. Επιπλέον, επιχείρησε να ανακόψει τις φήμες περί πιθανής αιφνίδιας στρατιωτικής κίνησης από πλευράς των ΗΠΑ κατά πιθανών απειλών από την Κίνα και το Ιράν, τονίζοντας ότι καμία στρατιωτική δράση δεν είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή, ενώ επίσης αυτή την εβδομάδα είχε συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας του Μεξικού, υπογραμμίζοντας τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Ντέρεκ Τσόλετ, ανώτατο αξιωματούχο του Πενταγώνου επί Μπαράκ Ομπάμα, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή τα λεγόμενα του Μάτις, ψάχνοντας για στοιχεία σχετικά με το εάν οι προεκλογικές διακηρύξεις του Τραμπ θα επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ή εάν η τελευταία θα παραμείνει στο παραδοσιακό της πλαίσιο. Ο Μάτις, ο οποίος έχει δείξει ότι είναι έτοιμος να διαφωνήσει ανοικτά με τον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που φάνηκε έντονα στην ακροαματική διαδικασία της έγκρισής του από τη Γερουσία, όταν τόνισε τη σημασία του ΝΑΤΟ και υπερασπίστηκε μία λιγότερο φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε θέση-κλειδί του υπουργικού επιτελείου ενός ανθρώπου με πολύ μικρή εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι που ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση του ως υπουργού Αμυνας.

«Ο υπουργός Αμυνας έχει βρει έναν τρόπο να επαναβεβαιώνει τις συμμαχίες χωρίς να διαφωνεί ανοικτά με τον πρόεδρο», ανέφερε ο Μάικλ Ο’ Χάνλον, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, τονίζοντας τη σημασία του γεγονότος. Ωστόσο, όπως και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, ο Μάτις φαίνεται ότι βρέθηκε μακριά από το κέντρο των αποφάσεων τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης Τραμπ και, σύμφωνα με αρκετές αναφορές, φαίνεται ότι δεν είχε λάβει σχεδόν καμία ειδοποίηση αναφορικά με το ότι ο Τραμπ θα υπέγραφε το επίμαχο διάταγμα για τους μετανάστες κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Πεντάγωνο στις 27 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Τζ. Β. Βέναμπλ, ανώτερο συνεργάτη του συντηρητικού Heritage Foundation, ο Τραμπ είναι πιθανό να δώσει στον Μάτις μία «στρατηγική κατεύθυνση» και στη συνέχεια να του παραχωρήσει περισσότερη εξουσία, ενώ πρόσθεσε πως ο Τραμπ «προσέλαβε ανθρώπους με τολμηρό παρελθόν που δεν θα φοβηθούν στην προοπτική να σταθούν απέναντί του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή