«Κακή η συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα»

«Κακή η συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ετέθη ένα σοβαρό ζήτημα για την επιβίωση του πλανήτη.

Θα παρατείνουν οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις τη συμφωνία New Start, που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διατηρεί σε ετοιμότητα η κάθε χώρα; Η συμφωνία είναι ακρογωνιαίος λίθος στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, μειώνοντας τις πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται σε ετοιμότητα σε 1.500 από κάθε πλευρά (υπεραρκετές για την καταστροφή κάθε ζωής). Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε το ακουστικό, γύρισε στους συμβούλους του και ρώτησε: «Τι είναι New Start;». Επειτα από μια γρήγορη ενημέρωση, είπε στον Πούτιν ότι ήταν και αυτή μία από τις πολλές κακές συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε ο Ομπάμα.

Εν συνεχεία, ο Τραμπ ανέπτυξε το θέμα της δικής του δημοτικότητας. Ενας πρώην και δύο εν ενεργεία αξιωματούχοι που διάβασαν τις σημειώσεις του τηλεφωνήματος μετέφεραν τα περιεχόμενά τους στο πρακτορείο Reuters. Δεν είναι σαφές αν ακολουθήθηκαν οι κανονικές διαδικασίες, που προβλέπουν ότι, πριν μιλήσει με ξένο ηγέτη, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στα χέρια του έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Αμέσως πριν από το τηλεφώνημα, ενημερώνεται και προφορικά από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και από τον πλέον αρμόδιο αναλυτή για το θέμα. Η ισχύς της New Start μπορεί να παραταθεί για πέντε χρόνια μετά το 2021 με αμοιβαία συμφωνία. Αν δεν υπάρξει η συμφωνία αυτή, οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις θα είναι ελεύθερες να προχωρήσουν σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στις ακροάσεις του στη Γερουσία είχε δηλώσει ότι γνωρίζει τη συνθήκη και τάσσεται υπέρ της παράτασής της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή