Σε τεταμένο κλίμα η έγκριση υπουργών από τη Γερουσία

Σε τεταμένο κλίμα η έγκριση υπουργών από τη Γερουσία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διανύοντας την τρίτη εβδομάδα στην εξουσία, η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, με εκατοντάδες άδειες κυβερνητικές θέσεις στην Ουάσιγκτον να αναμένουν τα πρόσωπα που θα τις στελεχώσουν. Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς για αυτές τις καθυστερήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι φέρει και ο ίδιος μεγάλη ευθύνη, καθώς κινήθηκε εξαιρετικά πιο αργά από τον προκάτοχό του στην κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων και αξιολογητικών αναφορών για τα προτεινόμενα πρόσωπα της διοίκησής του. Συγκεκριμένα, πριν από οκτώ χρόνια, ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε την ίδια χρονική στιγμή επισημοποιήσει τη στελέχωση 23 θέσεων της κυβέρνησής του, ενώ σήμερα ο Τραμπ δεν έχει συμπληρώσει ούτε 10 κυβερνητικές θέσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η εβδομάδα που πέρασε είδε κάποια εξαιρετικά σημαντικά κυβερνητικά πόστα να αποκτούν τους αξιωματούχους τους, με κυριότερο το υπουργείο Δικαιοσύνης, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς. Η διαδικασία έγκρισης του νέου υπουργού Δικαιοσύνης από την αμερικανική Γερουσία έγινε σε εξαιρετικά τεταμένο και διχαστικό κλίμα, καθώς η επιλογή του Σέσιονς αντιμετώπισε τις έντονες αντιδράσεις των Δημοκρατικών γερουσιαστών, οι οποίοι στάθηκαν στο «βεβαρημένο» παρελθόν του 70χρονου γερουσιαστή της Αλαμπάμα σε σχέση με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετανάστευσης, καθώς και στο ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο.

Και επίπληξη

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκαν ότι η επιλογή του δεν ευνοεί καθόλου την πρόοδο σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως η προστασία του δικαιώματος ψήφου των μειονοτήτων, η προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση και η νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Η αντιπαράθεση έφθασε σε τέτοιο σημείο την Τρίτη, που το σώμα αναγκάστηκε να επιπλήξει τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, όταν η τελευταία ξεκίνησε να διαβάζει γράμμα της χήρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Κορέτα Σκοτ Κινγκ, στο οποίο υπήρχαν αναφορές στην «κακή σχέση» του Σέσιονς με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις φυλετικές μειονότητες.

Μολαταύτα, η έγκριση της υποψηφιότητας του Σέσιονς δεν ήρθε δύσκολα, με τις κομματικές γραμμές να υπερισχύουν στη συγκεκριμένη ψηφοφορία και τον γερουσιαστή να εγκρίνεται με 52 ψήφους υπέρ έναντι 47 κατά. Σε μια σπάνια κίνηση για γερουσιαστή που μόλις απέκτησε υπουργική θέση, ο Σέσιονς ανέβηκε στο βήμα της Γερουσίας μετά την εκλογή του και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι ανεκτικοί ο ένας με τον άλλον, παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, τονίζοντας ότι «η δυσφήμηση όσων διαφωνούν μαζί μας δεν αποτελεί υγιή τάση για το σώμα μας».

Ωστόσο, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Σέσιονς δεν περιορίζεται στη Γερουσία, με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αριστερόστροφες δεξαμενές σκέψεις να εκφράζουν ηχηρές αμφιβολίες για τον νέο υπουργό. Ενδεικτικά, υπήρξαν αρκετές αναφορές στην αποτυχία του Σέσιονς να αναλάβει καθήκοντα ομοσπονδιακού δικαστή το 1986, λόγω των ισχυρισμών ότι στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει ρατσιστικά σχόλια, κάτι το οποίο ωστόσο ο ίδιος αρνείται. Εντούτοις, στην ακροαματική διαδικασία τότε, ο Σέσιονς είχε καταφερθεί εναντίον ορισμένων οργανώσεων, όπως η Αμερικανική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Εθνική Ενωση για την Πρόοδο των Εγχρωμων Ατόμων, χαρακτηρίζοντας τες «μη αμερικανικές». Επιπλέον, σύμφωνα με το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, η εγγύτητα του Σέσιονς με τον Ντόναλντ Τραμπ καθιστά αμφίβολο τον ρόλο του ως ανεξάρτητης νομικής φωνής που θα μπορεί να ελέγχει τον Αμερικανό πρόεδρο όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Στο μεταξύ, έκρυθμο κλίμα στη Γερουσία δημιούργησε και η επιλογή της πάμπλουτης φιλανθρώπου Μπέτσι Ντεβός για το υπουργείο Παιδείας. Η επεισοδιακή ψηφοφορία κατέληξε σε ισοπαλία, η οποία τελικώς κρίθηκε από την ψήφο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μάικ Πενς, ο οποίος κλήθηκε στο Καπιτώλιο να ψηφίσει, καθώς έτσι ορίζει το Σύνταγμα στην περίπτωση ισοψηφίας. Παρά την έγκρισή της, η Ντεβός θα αναλάβει «πληγωμένη» τα καθήκοντά της, αφού η υποψηφιότητά της έκοψε στα δύο τη Γερουσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή