ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάικλ Φλιν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραιτήθηκε μετά το ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με τις επαφές και το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με Ρώσους αξιωματούχους για την πιθανότητα άρσης των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο Φλιν υπέβαλε την παραίτησή του ώρες μετά την τοποθέτηση εκπροσώπου του Τραμπ ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξέταζε το θέμα και είχε σχετικές συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Στην επιστολή παραίτησης του ο Φλιν αναφέρει ότι είχε αρκετές συνομιλίες με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και ότι έδωσε «ελλιπείς πληροφορίες» για αυτές τις συζητήσεις στον Πενς. Ο αντιπρόεδρος, βασιζόμενος στις πληροφορίες που του είχε δώσει ο Φλιν, αρχικά είπε ότι δεν ετέθη το ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων με τον Φλιν να παραδέχεται τελικά το αντίθετο.

Ειδικότερα, ο Φλιν είπε στον Πενς ότι δεν συζήτησε το θέμα άρσης των αμερικανικών κυρώσεων, ωστόσο από συνομιλίες που αποτέλεσαν προϊόν υποκλοπής και τις οποίες περιέγραψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αποδεικνύεται ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ είχε αναφερθεί στο ζήτημα σε συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κισλίγεφ.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν επισημαίνει επίσης ότι υπό την ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων, ενημέρωσε χωρίς να είχε πραγματική πρόθεση, με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις επαφές αυτές.

Οι συνομιλίες αυτές παραβιάζουν την εφαρμογή σχετικού νόμου (Logan Act) που απαγορεύει την εμπλοκή Αμερικανών πολιτών που δεν έχουν κάποια κυβερνητική θέση ή εξουσία σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Δυστυχώς, εξαιτίας της ταχύτητας εξέλιξης των γεγονότων, χωρίς να έχω πραγματική πρόθεση είχα ενημερώσει τον εκλεγμένο (τότε) αντιπρόεδρο, αλλά κι άλλους με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση αναφορικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με τον Ρώσο πρεσβευτή. Τόσο, ο πρόεδρος, όσο κι ο αντιπρόεδρος δέχθηκαν την ειλικρινή συγνώμη μου», έγραψε χαρακτηριστικά ο Φλιν στην επιστολή της παραίτησης του.

Ο συνταξιούχος στρατηγός, Κιθ Κέλογκ, που έχει ηγετική θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θα ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.

Πιθανοί διάδοχοι

Υποψήφιοι για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας είναι, πέρα από τον Κιθ Κέλογκ που θα ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA, αλλά και ο Ρομπέρ Χάργουαρντ, πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα περιγράφουν την παραίτηση του Φλιν ως την πιο δραματική στιγμή της περιόδου των 24 ημερών της προεδρίας Τραμπ.

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Η παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια εσωτερική υπόθεση της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Δεν είναι δική μας υπόθεση», δήλωσε ο Πεσκόφ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. «Είπαμε όλα όσα είχαμε να πούμε», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή