«Ενα ματσάκι φρέσκο μαϊντανό»

«Ενα ματσάκι φρέσκο μαϊντανό»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τ​​​​ο όνειρο του σεφ είναι να μπορεί κάθε πρωί να κόβει φρέσκο μαϊντανό από τον κήπο του». Κάθε φράση, όσο κοινότοπη κι αν είναι, αποκτά άλλη βαρύτητα ανάλογα με το ποιος την εκστομίζει. Οταν αυτός είναι ο Ρενέ Ρετζεπί, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την Κοπεγχάγη από γαστρονομική «Σιβηρία» σε γαστρονομικό προορισμό και ενέπνευσε σεφ σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη, στο Ρέικιαβικ, το Οσλο, τη Στοκχόλμη, το πρώτο που μάλλον πρέπει να κάνει ο αναγνώστης (η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στον βρετανικό Guardian πριν από λίγες μέρες) είναι να μην την προσπεράσει με ελαφράδα, αλλά να σταθεί. Αρχικά στην παραδοξότητά της: Τη στιγμή που γύρω από το φαγητό υπάρχει τεράστιος ενθουσιασμός για κάθε καινοτομία μαζί με μία αίσθηση απεριόριστων δυνατοτήτων, ο 39χρονος πολυβραβευμένος σεφ προτάσσει ως αναγκαιότητα και όνειρο ένα ματσάκι φρέσκο μαϊντανό από τον κήπο;

Aς σκεφτούμε καλύτερα έχοντας και κάποιες άλλες πληροφορίες. Σε λίγες μέρες ο σεφ του διάσημου εστιατορίου «Noma» θα ετοιμάσει το τελευταίο δείπνο για τους πελάτες του. Το εστιατόριο όπου παρουσίασε τη δική του πρόταση, ένα κίνημα που ανανέωσε τη γαστρονομική ταυτότητα της Σκανδιναβίας και τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, κλείνει. Σχεδόν αμέσως μετά, ο αλλεργικός στη στασιμότητα Ρετζεπί και η ομάδα του θα βρεθούν για επτά εβδομάδες σε μια περιοχή του Μεξικού, περιτριγυρισμένη από ζούγκλα. Εκεί θα στήσουν ένα υπαίθριο εστιατόριο για να εξερευνήσουν την τοπική κουζίνα, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και σε άλλες χώρες, και να έρθουν πιο κοντά στη Φύση, προετοιμαζόμενοι για το επόμενο μεγάλο βήμα. Το «New Noma». Την κατάθεση δηλαδή μιας νέας πρότασης, απόσταγμα γνώσης, τεχνικής και πειραματισμών του Ρετζεπί, ο οποίος διαγράφοντας μια λαμπρή μέχρι σήμερα πορεία κατέληξε στο ότι όχι μόνο δεν έχει φτάσει πουθενά ακόμη, αλλά τώρα ξεκινάει. Και το νέο ξεκίνημα θα γίνει ξανά στην Κοπεγχάγη, σ’ έναν χώρο όχι πολύ μακριά από τον προηγούμενο, ο οποίος θα είναι κοντά στη Φύση και θα επηρεάζεται ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς θα καθορίζεται απ’ αυτήν και τις διαθέσεις της. Το σχέδιο του Ρετζεπί είναι να φτιάξει τη δική του φάρμα. Να καλλιεργεί τα λαχανικά του, να πειραματίζεται με ποικιλίες. Σιγά την πρωτοτυπία! Οπως κάθε σεφ, η επιθυμία του είναι να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις πρώτες ύλες άρα και στη γεύση, μόνο που ο συγκεκριμένος, την ίδια στιγμή γνωρίζει, κι αυτό τον κάνει πραγματικά πρωτοπόρο –τουλάχιστον αυτό δείχνει η πορεία του μέχρι σήμερα– ότι η απώλεια του ελέγχου είναι αυτή που κάνει έναν μάγειρα καλύτερο γιατί του δίνει το πολυτιμότερο μάθημα: να δουλεύει με ό,τι του προσφέρεται κάθε στιγμή. Ξέρετε τι απαντάει στην ερώτηση «τι θέλεις να πετύχεις;». «Να αφήσω το επάγγελμα καλύτερο απ’ ό,τι το βρήκα». Αυτό και μόνο μάς λέει πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή