Νέο διάταγμα Τραμπ για μετανάστες

Νέο διάταγμα Τραμπ για μετανάστες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο διάταγμα για τη μετανάστευση υποσχέθηκε χθες ότι θα εκδώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας να γυρίσει σελίδα μετά τις αποκαλύψεις που οδήγησαν στην αποπομπή του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, και μετά τα ερωτήματα που τέθηκαν για τις σχέσεις στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου με τη Μόσχα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το νέο διάταγμα «θα προστατεύσει τον αμερικανικό λαό», αλλά θα είναι προσαρμοσμένο στη δικαστική απόφαση που είχε ακυρώσει το προηγούμενο διάταγμα, με το οποίο ο Τραμπ επιχειρούσε να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την απομάκρυνση του Φλιν, ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε στο πλευρό του παραιτηθέντος αξιωματούχου, χαρακτηρίζοντας «πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι έτυχε τόσο άσχημης μεταχείρισης» από τα μέσα ενημέρωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει «ούτε συμφέροντα ούτε δάνεια» στη Ρωσία και έκανε λόγο για «παράνομη διαρροή» απόρρητων πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών με στόχο την εξώθηση σε παραίτηση του στενού συνεργάτη του.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να επιφορτίσει έναν δισεκατομμυριούχο της Νέας Υόρκης με το έργο της σφαιρικής επισκόπησης της κατάστασης στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Πρόκειται για τον Στίβεν Φάινμπεργκ, συνιδρυτή της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Cerberus Capital Management, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ιδεολογικό «γκουρού» του Αμερικανού προέδρου, Στίβεν Μπάνον, και τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη διορίσει δύο πρώην γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών, τους Μάικ Πομπέο και Νταν Κόουτς, ως επικεφαλής της CIA και γενικό διευθυντή των κατασκοπευτικών υπηρεσιών, αντίστοιχα. Διευθυντικά στελέχη μυστικών υπηρεσιών εκμυστηρεύονταν στους New York Times τους φόβους τους ότι ο Φάινμπεργκ προορίζεται για ανώτατη διοικητική θέση στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον τους, παρότι δεν έχει την παραμικρή εμπειρία. Την τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο τελευταίος διόρισε επικεφαλής της CIA τον έμπιστό του επιχειρηματία Μαξ Χάγκελ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μέσα σε έξι μήνες, έχοντας προκαλέσει χάος στην υπηρεσία.

Ηττα για τον Τραμπ αποτέλεσε και η απόσυρση του Αντριου Πάζντερ, τον οποίο είχε επιλέξει για το αξίωμα του υπουργού Εργασίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η Γερουσία δεν θα ψήφιζε υπέρ του διορισμού του. Πρώην διευθύνων σύμβουλος αλυσίδας φαστ φουντ, ο Πάζντερ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με τις αντεργατικές και σεξιστικές του τοποθετήσεις. Τη χαριστική βολή στην υποψηφιότητά του έδωσε η αποκάλυψη ότι είχε απασχολήσει μετανάστρια χωρίς χαρτιά ως οικιακή βοηθό. Ο Τραμπ αντικατέστησε τον Πάζντερ με τον πρύτανη της Νομικής Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Αλεξάντερ Ακόστα. Εφόσον ο διορισμός του επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο Ακόστα θα είναι ο πρώτος ισπανόφωνος στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ.

Τέλος, ακτιβιστές οργανώνουν σήμερα σε πολλές πόλεις μια «Μέρα χωρίς μετανάστες», καλώντας τους αλλοδαπούς να μείνουν στα σπίτια τους, απέχοντας από την εργασία ή τις σπουδές τους, σε μια επίδειξη δύναμης εναντίον της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή