Στον Λίβανο και η Μαρίν Λεπέν

Στον Λίβανο και η Μαρίν Λεπέν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Τον Λίβανο πρόκειται να επισκεφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο η υποψήφια πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ Χαρίρι και τον πρόεδρο Μισέλ Αούν τη Δευτέρα.

Η επίσκεψη της κ. Λεπέν αποσκοπεί, εν μέρει, στην άντληση ψήφων από τη μεγάλη κοινότητα Λιβανέζων που ζουν στη Γαλλία. Τον Λίβανο είχε επισκεφθεί τον περασμένο μήνα και ο φιλελεύθερος υποψήφιος, Εμανουέλ Μακρόν.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να τεθεί η έρευνα στο αρχείο, γύρω από το σκάνδαλο πρόσληψης μελών της οικογένειας του Φρανσουά Φιγιόν σε πλασματικές θέσεις εργασίας ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί, απέκλεισε χθες η οικονομική εισαγγελία του Παρισιού, σε ένα ακόμη πλήγμα στην εκστρατεία του κεντροδεξιού υποψηφίου.

«Είναι καθήκον μου να τονίσω ότι τα πολλά στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, την εγκατάλειψη της υπόθεσης», είπε χθες η εισαγγελέας Ελιάν Ουλέτ. Η εισαγγελέας μπορεί τώρα να παραπέμψει την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή, με στόχο την απαγγελία κατηγοριών.

Σε χθεσινά σχόλιά του στην εφημερίδα Figaro, ο Φρανσουά Φιγιόν είπε ότι οι δηλώσεις της κ. Ουλέτ δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να ενισχύουν το «δημοσιογραφικό τσίρκο» γύρω από την υπόθεση, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να παραμείνει υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών. Ο 62χρονος Φιγιόν έχει δεσμευθεί να εγκαταλείψει, εάν η Δικαιοσύνη ασκήσει δίωξη εναντίον του, απόφαση που εξαρτάται από τον ειδικό ανακριτή και μπορεί να απαιτήσει μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Οργή Δεξιάς κατά Μακρόν

Την ίδια ώρα, οργισμένες αντιδράσεις από τα κόμματα της γαλλικής Δεξιάς προκάλεσαν οι δηλώσεις του φιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλγερία.

Μιλώντας την Τετάρτη σε αλγερινό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μακρόν χαρακτήρισε την αποικιοκρατία «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «πραγματική βαρβαρότητα». Ο Μακρόν είπε: «Η αποικιοκρατία αποτελεί μέρος της γαλλικής ιστορίας. Οφείλουμε να κοιτάζουμε κατάματα το παρελθόν μας και να ζητούμε συγγνώμη από όσους και όσες αδικήσαμε».

Αμεσα αντέδρασε ο Κεντροδεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος καταδίκασε την «απέχθεια που επιδεικνύει ο Μακρόν για τη γαλλική ιστορία», για να τον χαρακτηρίσει «ανάξιο» για το προεδρικό αξίωμα. «Λες και δεν του φτάνει η επιμονή του να διαλυθούμε στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ της παγκοσμιοποίησης, ο Μακρόν υβρίζει τη Γαλλία από το εξωτερικό, όπου βρίσκεται. Αυτός ο άνθρωπος θέλει να γίνει πρόεδρος;», ανέφερε χθες το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, μέσω του επικεφαλής της εκστρατείας της κ. Λεπέν, Νταβίντ Ρασλίν.

Οι επικριτικές δηλώσεις Μακρόν για το γαλλικό αποικιακό σύστημα είναι οι σαφέστερες –μέχρι στιγμής– από τα χείλη Γάλλου πολιτικού. Ουδείς Γάλλος αρχηγός κράτους δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τα αποικιακά εγκλήματα της Γαλλίας, τα οποία έχουν καταγραφεί με λεπτομέρειες από τους ιστορικούς.

Μόνο ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ασκήσει συγκρατημένη αυτοκριτική, εκ μέρους των συμπατριωτών του, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντίνη της Αλγερίας το 2015, είχε καταδικάσει την αποικιοκρατία, χαρακτηρίζοντας το σύστημα αυτό «άδικο από τη φύση του».
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή