Αίτημα για πλαφόν στους τουρίστες της Βενετίας

Αίτημα για πλαφόν στους τουρίστες της Βενετίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να εγκριθεί αριθμητικό όριο για την είσοδο των τουριστών στην Βενετία», ζητεί ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, σε άρθρο του στην εφημερίδα Corriere della Sera. «Πιστεύω στο αριθμητικό όριο. Η Βενετία δεν μπορεί να αντέξει πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό τουριστών την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι οι ροές πρέπει να ρυθμιστούν με ακριβή τρόπο στα δύο σημεία εισόδου στη Βενετία: την πλατεία Ρόμα και τον σιδηροδρομικό σταθμό», γράφει ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, θεωρεί ότι ο κάθε επισκέπτης θα μπορούσε να συνεισφέρει τον οβολό του για τη συντήρηση της πόλης, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι η πρόσβαση στη Γαληνοτάτη πρέπει να συνδεθεί με το εισόδημα του κάθε Ιταλού ή ξένου επισκέπτη.

Η παρέμβαση του περιφερειάρχη συνδέεται και με τη δημοσιοποίηση εικόνων από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, που δείχνουν τουρίστες ημίγυμνους να κυκλοφορούν στα σοκάκια της Βενετίας, να κοιμούνται στις πλατείες και να βουτάνε στα κανάλια της. Επίσης, ο περιφερειάρχης του Βένετο και στέλεχος της Λέγκας του Βορρά ζητεί παράλληλα να μην επιτρέπεται στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να φτάνουν μέχρι τη Βενετία και αναφέρει ότι «για το θέμα αυτό, τρία διαφορετικά υπουργεία έχουν ξεκινήσει γραφειοκρατικό πόλεμο». Ο Λούκα Τζάια προτείνει τέλος να θεσμοθετηθεί αυτονομία για την περιφέρεια του Βένετο, στο γενικότερο πλαίσιο ενός ομόσπονδου ιταλικού κράτους, με τη λογική κυρίως ότι η περιοχή της οποίας προΐσταται έχει δείξει μεγάλη ικανότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η τελευταία αυτή πρόταση για ομοσπονδοποίηση του ιταλικού κράτους έχει, ωστόσο, απορριφθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πλην της Λέγκας του Βορρά.

Μπορεί η Βενετία να φόρεσε τα γιορτινά της για να υποδεχθεί το καρναβάλι, αλλά οι κάτοικοί της νιώθουν ότι δεν έχουν και πολλούς λόγους για να γιορτάσουν, καθώς η πόλη τους αγκομαχά υπό το βάρος τριάντα εκατομμυρίων τουριστών ετησίως και κοντεύει να αφανιστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάτοικοι της λιμνοθάλασσας αντιμετωπίζουν σημαντικό οικιστικό πρόβλημα και οι κάτοικοι στο κέντρο της πόλης δεν ξεπερνούν πλέον τις 54.000. Στην πραγματικότητα, η πόλη έχει μετατραπεί σε μία οικονομική μονοκαλλιέργεια. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες για τους μόνιμους κατοίκους αντί των τουριστών παλεύουν να επιβιώσουν και τα χρόνια πολιτικής διαφθοράς αλλά και επίσημης αδιαφορίας έχουν αφήσει ζωντανό το σημάδι τους πάνω στην πόλη. Και βέβαια υπάρχει και ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους: η αύξηση της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι παρά τους μεγάλους κινδύνους που ζώνουν τη Βενετία, οι κάτοικοί της καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και πολεμούν με όλα τα μέσα για να κρατήσουν την πόλη τους ζωντανή.

Προφανώς, η προσπάθεια φιλοξενίας τριάντα εκατομμυρίων τουριστών έχει τα όρια της και πολλοί από τους ειδικούς πιστεύουν ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που αντιστοιχεί με τον τετραγωνισμό του κύκλου. «H πόλη αποτελείται από ένα πεπερασμένο αριθμό νησίδων και καναλιών και πολλοί από τους δρόμους της δεν είναι παρά στενά σοκάκια», επισημαίνει η Τζέιν Ντα Μόστο, επικεφαλής της οργάνωσης We Are Here Venice. «Στην πόλη καταγράφεται το αδιαχώρητο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος; Θα περπατήσει πάνω στα νερά;» επισημαίνει η Ντα Μόστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή