Ιταλία: Στα όρια της διάσπασης το Δημοκρατικό Κόμμα

Ιταλία: Στα όρια της διάσπασης το Δημοκρατικό Κόμμα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την απειλή σχίσματος βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της Ιταλίας, δυόμισι μόλις μήνες μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την επακόλουθη παραίτηση του Ματέο Ρέντσι από την πρωθυπουργία.

Την Κυριακή, ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε σε μία κίνηση που ευελπιστεί ότι θα δώσει τέλος στο αδιέξοδο και τον διχασμό, προτείνοντας στη συνέλευση του κόμματος να προχωρήσει άμεσα η εσωκομματική διαδικασία για την επιλογή της νέας κομματικής ηγεσίας, την οποία θα διεκδικήσει και ο ίδιος.

Ωστόσο, παρότι η πρόταση του Ρέντσι περί επίσπευσης της διαδικασίας βρήκε σύμφωνο το μεγαλύτερο μέρος της ηγετικής ομάδας του PD, το οποίο συμφώνησε ότι εντός των επόμενων δυόμισι μηνών πρέπει να διεξαχθεί το συνέδριο που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του πρώην πρωθυπουργού δεν εμφανίστηκαν καθόλου ικανοποιημένοι με αυτή την προοπτική, διαμαρτυρόμενοι ότι ο χρόνος προετοιμασίας τους θα είναι ελάχιστος και ζητώντας καθυστέρηση του συνεδρίου, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει σε κινήσεις που θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και θα φέρουν πρόωρες εκλογές.

Συγκεκριμένα, η μειοψηφούσα αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία αντιτίθεται στον Ματέο Ρέντσι, κατηγορώντας τον ότι μετέφερε το κόμμα από την Κεντροαριστερά στη Δεξιά και το μετέτρεψε σε προσωπικό του φέουδο, έχει δηλώσει ότι είναι προετοιμασμένη να αποχωρήσει από το κόμμα και να δημιουργήσει άλλον πολιτικό φορέα, κάτι που αναμένεται να πλήξει τις πιθανότητες του PD για επικράτηση στις επόμενες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο Ρέντσι αντέδρασε στη στάση των αντιπάλων του, τονίζοντας ότι δεν θα υποκύψει στους «εκβιασμούς» τους και ζητώντας τους «να σταματήσουν εδώ» τις προσπάθειες τους να αναβάλουν τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας.

«Στοπ στον διχασμό»

Ο πρώην πρωθυπουργός τούς είχε ξανακαλέσει να συμβιβαστούν μέσω συνέντευξης που έδωσε την Παρασκευή, καλώντας τους «να σταματήσουν τις μηχανές του διχασμού», δεχόμενος ωστόσο και ο ίδιος κατηγορίες από ορισμένους συμμάχους του, για το ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο σχίσμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας που στηρίζει τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, εφόσον οι κομματικοί «αντάρτες» αποχωρήσουν από αυτό, θα του αποσπάσουν περίπου 15 θέσεις στη Γερουσία, οι οποίες μπορεί να αποβούν κρίσιμες σε ορισμένες ψηφοφορίες της Βουλής.

Δημοσκόπηση

Μολαταύτα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 76% των μελών του PD θέλουν να αποφευχθεί το σχίσμα, ενώ το 64% επιθυμεί την παραμονή του Ρέντσι στην κομματική ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή