Καταδίκες βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP

Καταδίκες βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πέντε μήνες φυλάκιση για «δυσφήμηση του τουρκικού έθνους» καταδικάστηκε από δικαστήριο στη νοτιοανατολική Τουρκία ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που εκπροσωπεί την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Ο Ντεμιρτάς είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 142 χρόνων, καθώς αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές διώξεις, όπου, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι «διηύθυνε τρομοκρατική οργάνωση». Λίγες ώρες νωρίτερα, το Κοινοβούλιο είχε αφαιρέσει την ιδιότητα της βουλευτού από την έτερη συμπρόεδρο του HDP, τη Φιγκέν Γιουκσεντάγ, καθώς εφετείο διατήρησε καταδίκη εις βάρος της για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» με βάση περιστατικό του 2013. Εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως και 83 ετών στη Γιουκσεντάγ με κατηγορίες για υποκίνηση βίας και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι διώξεις εις βάρος του HDP εντάσσονται σε σειρά αυταρχικών μέτρων στην πορεία προς το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το HDP ως μετωπική οργάνωση του ένοπλου αποσχιστικού ΡΚΚ, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατικό από την Αγκυρα, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε χθες την πεποίθηση πως ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν θα εκδοθεί, τελικά, στην Τουρκία. Αίσθηση προκάλεσε η χειρονομία του Γιλντιρίμ να υψώσει το χέρι του, από το βήμα της Βουλής, κάνοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων, της πιο επιθετικής εκδοχής του τουρκικού εθνικισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή