Γενικής αποδοχής ο διορισμός του Μακμάστερ

Γενικής αποδοχής ο διορισμός του Μακμάστερ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε όχι μόνο να ενώσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, αλλά και να αποσπάσει επαίνους από τις γραμμές των Δημοκρατικών. Το σπάνιο επίτευγμα αφορά τον διορισμό του αντιστράτηγου Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ στο νευραλγικό πόστο του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, στη θέση του παραιτηθέντος Μάικλ Φλιν.

Ο 55χρονος στρατιωτικός καριέρας συμμετείχε στον πρώτο και στον δεύτερο πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ. Διακρίθηκε τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και στη χάραξη στρατηγικής, ενώ είναι γνωστός για το θάρρος της γνώμης του, έστω και σε σύγκρουση με τους στρατιωτικούς και πολιτικούς προϊσταμένους του. Με διδακτορικό Ιστορίας από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο ενεργητικό του, έγινε ευρύτερα γνωστός το 1997, χάρη σε αποκαλυπτικό βιβλίο του γύρω από τα ψεύδη των κυβερνήσεων που οδήγησαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Μάικλ Φλιν, ο οποίος υποστήριζε την πολιτική Τραμπ για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, ο Μακμάστερ έχει εκφράσει κατά καιρούς περισσότερο «ορθόδοξες», για το αμερικανικό κατεστημένο, απόψεις, που βλέπουν τη Ρωσία ως στρατηγικό αντίπαλο της Αμερικής. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα γύρω από τους προσανατολισμούς του Τραμπ αναφορικά με τη Ρωσία και δικαιολογεί εν μέρει τα εύσημα που απέσπασε από γνωστούς για τις έντονα αντιρωσικές διαθέσεις τους πολιτικούς της Ουάσιγκτον.

Ενας εξ αυτών είναι και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη τον Τραμπ και προεδρεύει της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στη Γερουσία. «Επιβραβεύω τον πρόεδρο Τραμπ γι’ αυτή την απόφαση που έλαβε», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο Μακέιν. «Εκπληκτικό» χαρακτήρισε τον Μακμάστερ ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, επί εποχής Ομπάμα, Μάικλ Μακφάουλ. Ο διορισμός του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αποτελεί προνόμιο του εκάστοτε προέδρου και δεν απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο. Ο ρόλος και η επιρροή του εξαρτώνται από τα περιθώρια που θα του παραχωρήσει ο πρόεδρος. Αρκετοί σχολιαστές διερωτώνται πώς ένας πρόεδρος που εμφανίζεται τόσο αλλεργικός στην αναμενόμενη κριτική των μέσων ενημέρωσης θα συνυπάρξει με έναν στρατιωτικό που δεν δίστασε ποτέ να εκφέρει δημόσιο λόγο και να γίνει ενοχλητικός για τους ανωτέρους του. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να σχολιάσει τον διορισμό Μακμάστερ, τονίζοντας ότι η Ρωσία περιμένει από την κυβέρνηση Τραμπ να αποσαφηνίσει την εξωτερική της πολιτική. Λιγότερο συγκρατημένος, ο Φραντς Κλιντσέβιτς, αντιπρόεδρος της επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας της Ανω Βουλής, χαρακτήρισε τον Μακμάστερ «γεράκι κατά 100%».

Μπάνον – Βίτιγκ

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Μπάνον, συναντήθηκε με τον Γερμανό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Πέτερ Βίτιγκ για να του μεταφέρει την άποψη του Λευκού Οίκου ότι η Ε.Ε. είναι εγγενώς ελαττωματική και την προτίμησή του σε διμερείς συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη-μέλη. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνάντηση, αλλά διέψευσε το περιεχόμενό της, ενώ το Βερολίνο απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος καυτηρίασε χθες το κύμα των πρόσφατων απειλών εναντίον εβραϊκών κέντρων και βανδαλισμών σε εβραϊκό νεκροταφείο, τονίζοντας ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στις ΗΠΑ. Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις της κόρης του, Ιβάνκα, η οποία έχει ασπαστεί τον ιουδαϊσμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή