Υπό κράτηση για ανάκριση δύο συνεργάτες της Λεπέν

Υπό κράτηση για ανάκριση δύο συνεργάτες της Λεπέν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Υπό κράτηση βρίσκονταν χθες ο σωματοφύλακας και η επικεφαλής του γραφείου της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, στο πλαίσιο της έρευνας πλασματικών προσλήψεων συνεργατών της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Τιερί Λεζιέ και η Κατρίν Γκριζέ προσήχθησαν χθες στα γραφεία της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς της αστυνομίας, όπου ανακρίνονταν. Η προσωρινή κράτησή τους μπορεί να διαρκέσει 48 ώρες. «Οι Γάλλοι είναι ικανοί να διαχωρίσουν τα πραγματικά σκάνδαλα από τις πολιτικές διώξεις», είπε χθες το πρωί η κ. Λεπέν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις φυλακές της Μο-Σοκονέν.

Η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας, όμως, έχει εγκαινιάσει έρευνα για απάτη σε συμμορία, κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, πλαστογραφία και χρήση πλαστού και παράνομη εργασία. Τη Δευτέρα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου στο προάστιο του Παρισιού, Ναντέρ, όπου δέσμευσαν τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των δύο βοηθών της κ. Λεπέν.

Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Λεπέν διέψευσε το πόρισμα της έρευνας του ευρωπαϊκού οργανισμού καταπολέμησης της διαφθοράς (OLAF), στο οποίο ο Λεζιέ και η Γκριζέ περιγράφονται ως κάτοχοι πλασματικών θέσεων εργασίας. Το Ευρωκοινοβούλιο είχε απαιτήσει από την κ. Λεπέν να επιστρέψει το σύνολο των αποδοχών των δύο αυτών συνεργατών της, που ανέρχονται στα 339.946 ευρώ. Η κ. Λεπέν αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιστρέψει το ποσόν. Το Εθνικό Μέτωπο και η πρόεδρός του παραμένουν σταθερά πρώτοι στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Μπαϊρού υπέρ Μακρόν

Στο μεταξύ, τη στήριξη του ιστορικού ηγέτη του Κέντρου, Φρανσουά Μπαϊρού, εξασφάλισε χθες ο φιλελεύθερος υποψήφιος πρόεδρος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η στήριξη του Μπαϊρού μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τον 39χρονο φιλελεύθερο υποψήφιο, που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να ισοψηφεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με τον κεντροδεξιό αντίπαλό του, Φρανσουά Φιγιόν.

Με τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ συναντήθηκε την Τρίτη το βράδυ ο Μακρόν, προτού μεταβεί σε συνεδριακό κέντρο για να μιλήσει ενώπιον 2.000 τουλάχιστον Γάλλων, μόνιμων κατοίκων Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρωθυπουργό Μέι, ο Μακρόν –ο πρώτος υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία που γίνεται δεκτός από την κ. Μέι– υπογράμμισε την πρόθεσή του να εργασθεί υπέρ ενός «δίκαιου Brexit», αλλά και για τη διασφάλιση «των συμφερόντων των Γάλλων και των Ευρωπαίων».

Στην ομιλία του προς τους Γάλλους κατοίκους της Βρετανίας, ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση στο ακροατήριό του να επιστρέψουν για να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη Γαλλία. «Γυρίστε να εργασθείτε στη Γαλλία, να καινοτομήσετε, να πραγματοποιήσετε έρευνες, να διδάξετε. Θέλω η Γαλλία να ξαναγίνει μια χώρα όπου αυτά είναι εφικτά. Πρέπει επιτέλους να αγαπήσουμε την επιτυχία», είπε ο φιλελεύθερος υποψήφιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή