«Ναι» στη μαντίλα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

«Ναι» στη μαντίλα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, οι γυναίκες που υπηρετούν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν από εδώ και στο εξής να φορούν μαντίλα ως τμήμα της στολής τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Βάσει της νέας ρύθμισης, οι γυναίκες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί όλων των σωμάτων του τουρκικού στρατού θα μπορούν να καλύπτουν τα κεφάλια τους με μαντίλα, φορώντας την κάτω από το υπηρεσιακό καπέλο ή μπερέ, εφόσον όμως το χρώμα της μαντίλας είναι ίδιο με το χρώμα της στολής τους και δεν έχει πάνω της κανένα είδος σχεδίου. Επιπλέον, εκτός από τις αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, η ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιλαμβάνει και τις δοκίμους που εισέρχονται στις τάξεις του τουρκικού στρατού.

Εντούτοις, οι γυναίκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν είναι οι πρώτες αξιωματικοί που θα μπορέσουν να εισαγάγουν τη μαντίλα στην επίσημη στολή τους, καθώς τον Αύγουστο του 2016 είχε προβεί σε αντίστοιχη ρύθμιση το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, επιτρέποντας στις γυναίκες αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας να καλύπτουν με αντίστοιχο τρόπο το κεφάλι τους. Η είσοδος της μαντίλας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί το τελευταίο στάδιο μιας εκστρατείας που ξεκίνησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο του 2013, ο τελευταίος από τη θέση τότε του πρωθυπουργού, με την απόσυρση της ρύθμισης που απαγόρευε στις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους και σε όσες γυναίκες φοιτούν στο πανεπιστήμιο να φορούν μαντίλα, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο αίτημα της τουρκικής κοινωνίας. Μολαταύτα, η συγκεκριμένη ρύθμιση υπήρξε σημαντικά ελλιπής, καθώς δεν περιελάμβανε τις γυναίκες αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και τις γυναίκες δικαστικούς, με αποτέλεσμα να χρειαστούν ρυθμίσεις όπως αυτή του υπουργείου Αμυνας για να ολοκληρωθεί το άνωθεν αίτημα των γυναικών της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή