Περνάει μπροστά ο Σουλτς στις δημοσκοπήσεις

Περνάει μπροστά ο Σουλτς στις δημοσκοπήσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 11 χρόνια, η δημοσκόπηση Infratest-Dimap εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται των Χριστιανοδημοκρατών, σε μια ανατροπή που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι όλα είναι ανοικτά ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα «Μπιλντ» προέτρεψε την καγκελάριο Μέρκελ να περάσει στην αντεπίθεση, αλλά μέχρι στιγμής η Μέρκελ προτιμά το προφίλ της ήρεμης ηγέτιδος.

Στα πλαίσιο αυτό, η Μέρκελ υποδέχθηκε χθες στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Λιθουανίας Σαούλιους Σκβερνέλις, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη γρήγορη διερεύνηση και διάψευση των αναφορών περί δήθεν βιασμού έφηβης με δράστη Γερμανό στρατιώτη στη χώρα της Βαλτικής. «Για μας ήταν σημαντικό ότι ξεκαθάρισαν γρήγορα τα πράγματα», είπε η κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις ως προς το ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση σπίλωσης της γερμανικής δύναμης που σταθμεύει εδώ και λίγες εβδομάδες στη Βαλτική, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση για το ενδεχόμενο ψευδών ειδήσεων», είπε η κ. Μέρκελ.

Η εφημερίδα FAZ επισκέφθηκε πρόσφατα έναν «στυλοβάτη» των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας στη Γερμανία, τον εκδοτικό οίκο Kopp, στο Ρότενμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Πρόκειται για οίκο που ειδικεύεται στις θεωρίες περί εξωγήινων αλλά και στον συνδυασμό εσωτερισμού και ναζισμού, από τον οποίο έχουν προκύψει «διαμάντια», όπως οι περιγραφές του Αδόλφου Χίτλερ που εξακολουθεί να ζει στο ειδικά διαμορφωμένο καταφύγιό του στα έγκατα της γης και περιμένει τη στιγμή για να επιστρέψει.

Εσχάτως, ο εκδοτικός οίκος τροφοδοτεί το ρατσιστικό αντιμεταναστευτικό ρεύμα που εκφράζεται μέσω του κόμματος AfD και της οργάνωσης Pegida, με τίτλους όπως «Εγκληματίες χωρίς σύνορα», «Η άλωση της Γερμανίας από την Αριστερά» και «Η βιομηχανία του ασύλου». Ο εκδότης, πρώην αστυνομικός, Γιόχαν Κοπ, αρνήθηκε να δει τον δημοσιογράφο της FAZ που τον επισκέφθηκε, πράγμα που δεν εξέπληξε κανέναν, με δεδομένη την απέχθεια που εξέφρασε για τον «ποιοτικό Τύπο» στο σημείωμα με το οποίο παρουσίαζε τις εκδόσεις του Δεκεμβρίου.

«Μαριονέτα»

Στις παρουσιάσεις των βιβλίων η καγκελάριος Μέρκελ παρουσιάζεται συχνά ως «μαριονέτα πλούσιων Eβραίων», ενώ διακινούνται είδη πρώτης ανάγκης όπως «σειρήνες πανικού Kopp» και σπρέι πιπεριού. Ο εκδοτικός οίκος επενδύει τις προειδοποιήσεις για επικείμενο «εμφύλιο» στη Γερμανία με συμβουλές για αστικές καλλιέργειες εκτάκτου ανάγκης.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο, πάντως, ο άμεσος κίνδυνος δεν προέρχεται ούτε από τις ψευδείς ειδήσεις ούτε από τον τρόπο σκέψης που καλλιεργεί ο οίκος Kopp, αλλά από τα πεπραγμένα της πολιτικής της, τα οποία στρέφει τώρα εναντίον της ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Η δημοσκόπηση Infratest-Dimap για λογαριασμό του καναλιού ARD εμφανίζει ποσοστό 32% για τους Σοσιαλδημοκράτες, αντί 31% για την ένωση CDU/CSU της Αγκελα Μέρκελ, εντείνοντας τις ανησυχίες στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή