Κλιμάκωση γερμανοτουρκικής έντασης

Κλιμάκωση γερμανοτουρκικής έντασης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΓΚΥΡΑ. Ο διπλωματικός πόλεμος Γερμανίας – Τουρκίας συνεχίστηκε χθες με την ακύρωση από τις Αρχές δύο γερμανικών πόλεων ισάριθμων εκδηλώσεων με ομιλητές Τούρκους υπουργούς, εξέλιξη για την οποία η Αγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Γερμανό πρέσβη. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Μπεκίρ Μποζντάγ διέκοψε το ταξίδι του στη Γερμανία και ακύρωσε τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του.

Οι τόνοι έχουν ανέβει μετά τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές του Γερμανο-τούρκου δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κινδυνεύει με δεκαετή κάθειρξη αν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης και της υποκίνησης βίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του, τονίζοντας ότι η αντιπολιτευόμενη δημοσιογραφία χρήζει προστασίας και όχι διώξεων.

Την περίοδο αυτή, η βασική προτεραιότητα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν είναι η νίκη στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών της προεδρίας, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα. Ετσι, η γερμανική πλευρά επέλεξε να δείξει τη δυσαρέσκειά της δυσχεραίνοντας την προεκλογική εκστρατεία Τούρκων υπουργών μεταξύ της μεγάλης τουρκικής μειονότητας της Γερμανίας.

Οι Αρχές της πόλης Γκαγκενάου, στα νοτιοδυτικά της χώρας, ακύρωσαν χθες την προγραμματισμένη ομιλία του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μποσντάγ, υποστηρίζοντας ότι η αίθουσα είναι πολύ μικρή για τέτοιου είδους εκδήλωση και δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας για την επίσκεψη τόσο υψηλών προσώπων. «Ζητήματα ασφαλείας και περιορισμένο προσωπικό» ήταν οι λόγοι που επικαλέστηκε ο δήμος της Κολωνίας για την ακύρωση μιας άλλης εκδήλωσης, την Κυριακή, με ομιλητή τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Ο δήμος κατηγόρησε τους διοργανωτές για εξαπάτηση, καθώς όταν συμφώνησαν για τη χρήση του χώρου ανέφεραν ότι επρόκειτο να ανεβάσουν θεατρική παράσταση.

Από το Κίεβο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε χθες στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η σύλληψη Γιουτζέλ. «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα αυτό το ταχύτερο δυνατό, η ζημιά που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά μεγάλη», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Εν τω μεταξύ, στην πόλη Κότμπους της Ανατολικής Γερμανίας, ο δήμαρχος ζήτησε από τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του μετά τη σύλληψη νεαρού Σύρου ως υπόπτου για τον φόνο 82χρονης συνταξιούχου τον Δεκέμβριο. «Γνωρίζω ότι η καταγωγή του υπόπτου θα ξυπνήσει συναισθήματα», είπε ο δήμαρχος Χόλγκερ Κάιχ. «Παρακαλώ να μην τεθούν όλοι οι ξένοι υπό καθεστώς γενικής καχυποψίας». Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, αν και φαίνεται ότι το κίνητρο δεν ήταν η ληστεία.

Σύλληψη Σύρου

Παράλληλα, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν χθες 35χρονο Σύρο ως ύποπτο για τέλεση εγκλημάτων πολέμου το 2013 στη Συρία. Ο συλληφθείς ανήκε στην οργάνωση Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα που έχει χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες διαφόρων χωρών ως δύναμη κρούσης κατά του κυβερνητικού στρατού. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο συλληφθείς κατηγορείται ότι εκτέλεσε 36 Σύρους κρατικούς υπαλλήλους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή