Οι μορφωμένοι γυρίζουν την πλάτη στον Βίλντερς

Οι μορφωμένοι γυρίζουν την πλάτη στον Βίλντερς

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Το μορφωτικό επίπεδο –και όχι η παρουσία μεταναστών– αναδεικνύεται ως ο ακριβέστερος παράγοντας πρόβλεψης της πρόθεσης ψήφου υπέρ του ακροδεξιού λαϊκιστή Χερτ Βίλντερς και του κόμματός του, Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου. Αν και το PVV αναμένεται να εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, το κόμμα δεν διατηρεί κυβερνητικές φιλοδοξίες, καθώς τα περισσότερα κόμματα της χώρας έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε συνασπισμό υπό τον Χερτ Βίλντερς. Η ανάλυση των εκλογικών δεδομένων του 2012 από τους Financial Times έδειξε τις διαφορές μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών εις ό,τι αφορά τις αντιλήψεις για τη μετανάστευση. Παρότι το ποσοστό μεταναστών είναι ευθέως ανάλογο με τη δημοτικότητα του PVV σε αγροτικές περιοχές, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις πόλεις. Για παράδειγμα, το PVV απολαμβάνει ισχυρής στήριξης στο Ρότερνταμ, αλλά αδυνατεί να εδραιωθεί στο Αμστερνταμ, μολονότι και τα δύο παραπάνω αστικά κέντρα διαθέτουν μεγάλα ποσοστά μεταναστών.

Το μορφωτικό επίπεδο, όμως, αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δείκτη, καθώς οι περισσότερο μορφωμένοι ψηφοφόροι, ανεξάρτητα από το πού ζουν, δεν στηρίζουν τον Βίλντερς. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο «εύφορες» περιοχές για τον Βίλντερς, πέρα από τη γενέτειρά του, την επαρχία του Λίμπουργκ, είναι οι αγροτικές με υψηλά ποσοστά μεταναστών κατοίκων. «Οι μορφωμένοι πολίτες πιστεύουν ότι ευνοούνται από την παγκοσμιοποίηση και τη θεωρούν φορέα ευκαιριών και κοινωνικής εξέλιξης. Το αίσθημα ανασφάλειας και εθνικής περιχαράκωσης είναι αυτό που ωθεί σε ψήφο υπέρ του PVV», λέει ο Βρετανός καθηγητής Στάιν φαν Κέσελ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή