Μια διαφορετική συνάντηση του Τραμπ με παρουσιαστές ΜΜΕ

Μια διαφορετική συνάντηση του Τραμπ με παρουσιαστές ΜΜΕ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι οι πρόεδροι γευματίζουν με τους παρουσιαστές ειδήσεων των αμερικανικών τηλεοπτικών καναλιών, όμως η συνάντηση που πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα με τους παρουσιαστές του ABC, του CBS και του CNN ήταν κάπως διαφορετική. Ο Αμερικανός πρόεδρος κράτησε τους προσκεκλημένους του 30 λεπτά περισσότερο από την καθορισμένη ώρα, ήταν ευγενικός και μίλησε τόσο πολύ που άφησε το φαγητό του ανέγγιχτο, στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, υποδηλώνουν πως θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ο ίδιος αρεστός στα μέσα ενημέρωσης, καθώς πιστεύει πως οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτόν δεν μπορούν να το κάνουν για εκείνον.

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο πως μία μόλις μέρα πριν ο Τραμπ παραδέχτηκε τηλεοπτικώς πως στο πεδίο της εκπροσώπησης του Λευκού Οίκου «θα βαθμολογούσε τον εαυτό του με C ή C+», κάτι που μαρτυρά την απογοήτευσή του με τους υφισταμένους του σε αυτό το πεδίο και την εικόνα που δημιουργούν για αυτόν και τη διακυβέρνησή του στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Ρούντι, γενικό διευθυντή της εταιρείας Newsmax Media και φίλο του Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει «πολλή αγωνία» για την αρνητική κάλυψη της διακυβέρνησής του από τα ΜΜΕ, μία αγωνία που όμως μετριάστηκε από τον λόγο που έδωσε στο Κογκρέσο την Τρίτη, ο οποίος τον άφησε εξαιρετικά ικανοποιημένο, μαρτυρώντας την τάση του να πάρει την κατάσταση στα χέρια του στον τομέα της εκπροσώπησης. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ είχε πράγματι την κατάσταση στα χέρια του σε αυτόν τον τομέα, καθώς απουσίαζε ένας παραδοσιακός εκπρόσωπος Τύπου από την καμπάνια του, κάτι το οποίο φαίνεται να προσπαθεί να πραγματοποιήσει και τώρα, εκφράζοντας πολύ συχνά παράπονα για το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Εντούτοις, άλλη άποψη έχει ο επιχειρηματίας και φίλος επί τρεις δεκαετίες του Τραμπ, Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος δήλωσε ότι θα συμβουλεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο να δώσει καλύτερες κατευθυντήριες γραμμές στο Γραφείο Τύπου, τονίζοντας ότι πρέπει να διευκρινίσει στους υπαλλήλους του πως «πρέπει να εξηγούν τα πράγματα στους ανθρώπους με τρόπο που να είναι απολύτως κατανοητά από τον καθένα».

Μολαταύτα, o Κατσιματίδης πιστεύει ότι ο Τραμπ δεν παύει να αποτελεί τον καλύτερο εκπρόσωπο του εαυτού του και της κυβέρνησής του, κάτι με το οποίο συμφωνούν πολλοί σύμβουλοι και σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου. Αυτό έγινε κατά κάποιον τρόπο αισθητό πριν από δύο εβδομάδες, όταν o Τραμπ προέβη σε συνέντευξη Τύπου διάρκειας 77 λεπτών, η οποία, παρότι ήταν γεμάτη από τα παράπονά του για την ειδησεογραφική κάλυψη του κυβερνητικού έργου του, έγινε αντιληπτή ως ένα είδος «κάθαρσης» για τον απογοητευμένο κυβερνήτη.

Αυτή η συνέντευξη Τύπου είναι στην πραγματικότητα η φυσική συνέπεια της προσαρμογής του Τραμπ στη χαώδη γραφειοκρατία του Λευκού Οίκου, η οποία αποτελείται από εκατοντάδες ανθρώπους, που έχουν μόλις πρόσφατα γνωρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς ακόμη να του εμπνέουν την αναγκαία εμπιστοσύνη. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά αισθητή στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, στο οποίο συνυπάρχουν άνθρωποι πιστοί στον Τραμπ και πιο παραδοσιακοί Ρεπουμπλικανοί που προέρχονται από την Εθνική Επιτροπή του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ αντικατοπτρίζει αυτό το κλίμα δυσπιστίας, καθώς ο Τραμπ τον προσέλαβε έπειτα από πιέσεις του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, έχοντας ο ίδιος αρκετές αμφιβολίες για την αφοσίωση που θα επιδείξει ο νέος εκπρόσωπος.

Η σχέση τους συνεχίζει να είναι ακανθώδης, με τον Τραμπ να του ασκεί συχνά κριτική για τις επιδόσεις του στην αίθουσα ενημέρωσης και να απογοητεύεται για ορισμένες λάθος κινήσεις του, όπως ο τρόπος που προσπάθησε να εντοπίσει ποιοι πραγματοποιούν υποκλοπές στο εσωτερικό του γραφείου Τύπου, ζητώντας από όλους τους συνεργάτες του να του παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή