Μεταρρυθμίσεις προανήγγειλε ο Μακρόν

Μεταρρυθμίσεις προανήγγειλε ο Μακρόν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ απέμειναν μόλις 52 ημέρες μέχρι τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Μέχρι πρότινος αουτσάιντερ της αναμέτρησης, ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας, που δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε δημόσιο αξίωμα, εμφανίζεται ως φαβορί ύστερα από την έκρηξη του σκανδάλου Φιγιόν, το οποίο έπληξε καίρια τον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway δίνει στην υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, 25% στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου έναντι 23% του Μακρόν και 21% του Φρανσουά Φιγιόν. Στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της 7ης Μαΐου, ο Μακρόν εμφανίζεται να επικρατεί άνετα με το 63% των ψήφων έναντι 37% της Λεπέν.

Ισορροπώντας ανάμεσα στις αντίρροπες τάσεις του νεοπαγούς πολιτικού του κινήματος «En Marche!» (Εμπρός), ο Μακρόν δεσμεύθηκε να καταργήσει τις ανισότητες στις συντάξεις, κρατώντας το όριο συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια (ο Φιγιόν θέλει να το ανεβάσει και η Λεπέν να το κατεβάσει).

Επιτέθηκε στη «θατσερική» λογική του Φιγιόν, αλλά ανήγγειλε ότι θα πουλήσει μετοχές του Δημοσίου, αξίας 10 δισ. ευρώ. Δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει κατά 60 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες –κάτι που μεταφράζεται σε απολύσεις 120.000 δημοσίων υπαλλήλων– αλλά και ότι θα αφιερώσει 50 δισ. ευρώ σε προγράμματα αναζωογόνησης της οικονομίας.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα μειώσει κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των βουλευτών και των γερουσιαστών, ενώ θα προωθήσει νόμο που θα απαγορεύει τις προσλήψεις συγγενών ως βοηθών των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για την επιμονή του στον οικονομικό προστατευτισμό και τον κάλεσε να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Μαρίν Λεπέν, επιτρέποντας στη γαλλική δικαιοσύνη να ανοίξει έρευνα για τη δημοσιοποίηση, από την πλευρά της, ανατριχιαστικών εικόνων από φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ώρα, το στρατόπεδο Φιγιόν εξασθενούσε από δύο νέες αποστασίες: ο αναπληρωτής διευθυντής της εκστρατείας του, Σεμπαστιάν Λεκορνού και ο σύμβουλός του Βενσάν Λερού παραιτήθηκαν λόγω της άρνησης του Φρ. Φιγιόν να αποσυρθεί από την κούρσα, προς όφελος κάποιου άλλου κεντροδεξιού υποψηφίου με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή