Βερολίνο: Χωρίς ανάμειξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η ακύρωση ομιλίας του Τούρκου υπουργού

Βερολίνο: Χωρίς ανάμειξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η ακύρωση ομιλίας του Τούρκου υπουργού

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη στην ακύρωση της ομιλίας του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης στην πόλη Γκαγκενάου, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου «η απόφαση ελήφθη σε τοπικό επίπεδο». Επεσήμανε δε ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τον διάλογο με την Τουρκία.

Η απάντηση του υπουργείο Εξωτερικών έρχεται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της Αγκυρας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να μάθει πως να συμπεριφέρεται.

Εδικότερα, η Τουρκία κατηγόρησε τη Γερμανία για δύο μέτρα και δύο σταθμά αφότου οι αρχές στη γερμανική πόλη Γκαγκενάου, στα νοτιοδυτικά της χώρας, ακύρωσαν χθες την προγραμματισμένη ομιλία του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μποσντάγ, υποστηρίζοντας ότι η αίθουσα είναι πολύ μικρή για τέτοιου είδους εκδήλωση και δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας για την επίσκεψη τόσο υψηλών προσώπων.

Μάλιστα η Αγκυρα προειδοποίησε το Βερολίνο ότι «θα πρέπει να μάθει πως να συμπεριφέρεται» εάν επιθυμεί τη διατήρηση των διμερών σχέσεων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί τη στάση των αρχών στην πόλη Γκαγκενάου.

Οι τόνοι έχουν ανέβει μετά τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές του Γερμανο-τούρκου δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κινδυνεύει με δεκαετή κάθειρξη αν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης και της υποκίνησης βίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του, τονίζοντας ότι η αντιπολιτευόμενη δημοσιογραφία χρήζει προστασίας και όχι διώξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή