Παραιτήσεις στελεχών με έκκληση στον Φιγιόν να εγκαταλείψει

Παραιτήσεις στελεχών με έκκληση στον Φιγιόν να εγκαταλείψει

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ακόμα ένα πλήγμα δέχθηκε χθες η προεκλογική εκστρατεία του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν, με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Τιερί Σολέρς, ότι παραιτείται από τη θέση του.

Την Πέμπτη, ο ταμίας της εκστρατείας Φιγιόν και τρεις βουλευτές του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους, ενώ στροφή πραγματοποίησε και η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Φιγιόν, Ναντίν Μορανό, απευθύνοντας έκκληση στον υποψήφιο να εγκαταλείψει την κούρσα.

Αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας πραγματοποίησαν, στο μεταξύ, κατ’ οίκον έρευνα το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του ζεύγους Φιγιόν, στο πλαίσιο της υπόθεσης πρόσληψης της συζύγου και των παιδιών του Φιγιόν, σε πλασματικές θέσεις εργασίας, ως κοινοβουλευτικών του βοηθών. Ο Φιγιόν έχει –μέχρι στιγμής– απορρίψει κάθε ενδεχόμενο παραίτησής του, παρότι η οικονομική εισαγγελία πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να ασκήσει δίωξη εναντίον του στις 15 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, κύκλοι προσκείμενοι στον αντίπαλο του Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς τον Νοέμβριο, πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, ανέφεραν χθες ότι ο 71χρονος δήμαρχος του Μπορντό «είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην εξεύρεση λύσης».

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων για τον Φιλελεύθερο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά χθες σε σφυγμομέτρηση της εταιρείας Odoxa να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου, ξεπερνώντας στην πρόθεση ψήφου την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Πρώτος ο Μακρόν

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο Μακρόν θα λάβει 27% στον πρώτο γύρο, έναντι 25,5% για τη Λεπέν και 19% για τον Φιγιόν. Σε περίπτωση που ο Αλέν Ζιπέ κατεβεί ως υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, ο πρώην πρωθυπουργός θα εξασφάλιζε την πρώτη θέση με 26,5%, με τον Μακρόν να ακολουθεί με 25% και τη Λεπέν να αποκλείεται από τον πρώτο κιόλας γύρο, με 24%.

Πολλοί βουλευτές των Ρεπουμπλικανών και εκλεγμένα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφραζαν χθες την αμηχανία τους για την προγραμματισμένη για αύριο διαδήλωση οπαδών του Ζιπέ στην πλατεία του Τροκαντερό, υπογραμμίζοντας τη διαφωνία τους με το κεντρικό της σύνθημα, που χαρακτηρίζει το δικαστικό σώμα «όργανο συνταγματικού πραξικοπήματος», για την έρευνα που διατάχθηκε εις βάρος του Φιγιόν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή