Πιέσεις στρατιωτικών για δαπάνες

Πιέσεις στρατιωτικών για δαπάνες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίμονες προσπάθειες θα καταβάλουν τις ερχόμενες δύο εβδομάδες οι αρχηγοί των σωμάτων των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, για να πείσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους να εγκρίνουν αιτήματα για αύξηση του αριθμού των στρατεύσιμων, αλλά και των οπλικών και αμυντικών συστημάτων, βάσει των εξαγγελιών του προέδρου Τραμπ για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, ώστε αυτός να φθάσει στα 603 δισ. δολάρια.

Οι αρχηγοί των όπλων συνειδητοποιούν ότι το Κογκρέσο δεν πρόκειται να εγκρίνει το σύνολο των κεφαλαίων, που ζητεί ο Τραμπ για την άμυνα, καθώς οι Δημοκρατικοί μέλη της νομοθετικής εξουσίας έχουν δεσμευθεί να εμποδίσουν την περικοπή 54 δισ. δολαρίων από εσωτερικά προγράμματα του προϋπολογισμού για την ενίσχυση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Την Πέμπτη, ο Τραμπ επισκέφθηκε τα ναυπηγεία του Νιούπορτ Νιουζ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, για να μιλήσει από το αμπάρι τού υπό ναυπήγηση πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Τζέραλντ Φορντ», η καθέλκυση του οποίου είναι προγραμματισμένη για φέτος. Το πλοίο των 100.000 τόνων, με κόστος κατασκευής 13 δισ. δολαρίων, θα γίνει το πρώτο νέας κλάσης αεροπλανοφόρων. «Θα διευκολύνουμε το ναυτικό να σχεδιάσει το μέλλον του, να θέσει έτσι υπό έλεγχο το κόστος εξοπλισμού και να εξοικονομήσει κεφάλαια των φορολογουμένων», είπε ο πρόεδρος μιλώντας στο πλήρωμα του «Φορντ».

Ενστάσεις για τις προτεραιότητες του Τραμπ στα θέματα εξοπλισμών εκφράζουν, όμως, ειδικοί όπως ο Τοντ Χάρισον του ινστιτούτου CSIS: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονται 355 πολεμικά πλοία, αν η εξωτερική μας πολιτική θα έχει ως στόχο τον περιορισμό των δεσμεύσεών μας στον υπόλοιπο κόσμο και τη μετακύλιση των αμυντικών ευθυνών στους συμμάχους μας.

Αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα είναι πιο ικανές να αποτρέψουν τη ρωσική ή την κινεζική επιθετικότητα, από ό,τι την τρομοκρατία, οι ανάγκες μας θα είναι εντελώς διαφορετικές. Αυτό είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει».

Ισόποσες περικοπές

Σύμφωνα με τον νόμο Ελέγχου του Προϋπολογισμού από το 2011, οι περικοπές κοινωνικών δαπανών πρέπει να εξισορροπούνται από ισόποση περικοπή αμυντικών προγραμμάτων. Ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα και το Κογκρέσο αναγκάσθηκαν έτσι σε ετήσιο γύρο διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό.

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, όμως, για δραστική μονομερή περικοπή κοινωνικών προγραμμάτων αποκλείει εκ των προτέρων κάθε επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης. Πέρα από αυτό, η πρόταση Τραμπ απαιτεί νομοθετική τροπολογία. Στο σημείο αυτό, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, έχοντας τη δυνατότητα να καταλάβουν επ’ αόριστον το βήμα με τη μέθοδο του «filibuster» εμποδίζοντας την ψήφιση ενδεχόμενης τροπολογίας, με τους Ρεπουμπλικανούς να αδυνατούν να συγκεντρώσουν τις 60 αναγκαίες ψήφους για να διακόψουν την παρελκυστική αυτή τακτική των Δημοκρατικών νομοθετών.

Τα δεδομένα αυτά κάνουν πολλούς αναλυτές να προβλέπουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα αναγκασθεί να αποδεχθεί μικρότερη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή