ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εναλλακτικό υποψήφιο σχεδιάζουν να προτείνουν ορισμένα στελέχη των Ρεπουμπλικανών

11s10francois-thumb-large

Υψηλόβαθμα στελέχη των Γάλλων Ρεπουμπικανών θα προτείνουν έναν εναλλακτικό υποψήφιο στη θέση του Φρανσουά Φιγιόν, όπως είπε ανώτερο στέλεχος του κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνο επιλογή είναι ο Αλέν Ζιπέ.

Ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού γαλλικού κόμματος UDI, συμμάχου των Ρεπουμπλικανών, προειδοποίησε σήμερα μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 ότι η συνέχιση της στήριξης του Φιγιόν για την υποψηφιότητα της προεδρίας θα οδηγήσει σε «σίγουρη αποτυχία» και κάλεσε τον Αλέν Ζιπέ να παρέμβει.

«Στους Ολυμπιακούς όταν ο νικητής του χρυσού μεταλλίου αποκλειστεί, τότε αναλαμβάνει ο κάτοχος του αργυρού μεταλλίου», σχολίασε ο Λαγκάρντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των συντηρητικών.

«Μέσα στις επόμενες ώρες θα προτείνουμε μια πρωτοβουλία», δήλωσε ο Κριστιάν Εστροζί, ένας στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει αύριο το πρωί.

«Δεν έχουμε τον χρόνο για να συζητήσουμε ποιός έχει το μεγαλύτερο ταλέντο. Δεν νομίζω ότι κανένας από τους σαραντάρηδες στο πολιτικό μας κίνημα, που έχουν ταλέντο, μπορεί να αναλάβει τον ρόλο να μας ενώσει», πρόσθεσε.

Ο Εστροζί είπε ότι η πρωτοβουλία θα έχει τον ίδιο επικεφαλής και άλλα βαριά ονόματα του κόμματος περιλαμβανομένων των Ζαβιέ Μπερτράν και Βαλερί Πεκρές.

«Το ευκολότερο πράγμα προφανώς…είναι το πρόσωπο που ήρθε δεύτερο στις προκριματικές και αυτός είναι πολύ απλά ο Αλέν Ζιπέ», είπε ο ίδιος.

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικόλα Σαρκοζί, και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, συζήτησαν χθες το βράδυ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου περί αργομισθίας της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στους Ρεπουμπλικανούς.

«Ναι. Είχαν μια μακρά συζήτηση» είπε η πηγή σήμερα στο Reuters και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.