Ν. Χριστοδουλίδης: «Επιτακτική η ανάγκη σοβαρότητας και προσήλωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»

Ν. Χριστοδουλίδης: «Επιτακτική η ανάγκη σοβαρότητας και προσήλωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει απόλυτη ταύτιση των θέσεων κρατών μελών της Ε.Ε. με αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους», ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την κηδεία των λειψάνων του στρατιώτη πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Θεόδουλου Θεοδούλου, στο Πέρα Χωριό Νήσου, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς είπε ότι «με δική μας πρωτοβουλία επικοινωνήσαμε με τον κ. Άιντε για να ενημερωθούμε για τις χθεσινές του συζητήσεις με τον κ. Ακκιντζί.

«Δεν προκύπτει κάτι καινούριο σε σχέση με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις προθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέραν των όσων κατά καιρούς δημόσια έχουν ακουστεί από πλευράς του κ. Ακκιντζί.

Το μήνυμα μας προς τον κ. Ακκιντζί, το μήνυμα γενικότερα προς όλους είναι η ανάγκη σοβαρότητας και προσήλωσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούν να εξεταστούν.

Από κει και πέρα η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι λύση ούτε για τους Ελληνοκύπριους ούτε για τους Τουρκοκύπριους, αν θέλετε ίσως περισσότερο για τους Τουρκοκύπριους διότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση, αναβάθμιση μιας παράνομης οντότητας. Άρα, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και στο τραπέζι να δούμε πώς ξεπερνιούνται ουσιαστικές διαφωνίες για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα μας προς το εσωτερικό είναι η ανάγκη ενότητας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση, την αποχώρηση της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι που είναι από όλους αναγνωρισμένη, και εννοώ τη διεθνή κοινότητα. Υπάρχει αρκετός χρόνος για ικανοποίηση των όποιων προεκλογικών ανησυχιών ή επιδιώξεων που είναι απόλυτα θεμιτές, αλλά είμαστε ένα χρόνο πριν τις εκλογές, είναι κρίμα – δεν είναι ορθό να ξεκινήσουμε από τώρα προεκλογική εκστρατεία – ενώ όλοι αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες και δεν υπάρχει πρόοδος λόγω της τουρκικής στάσης να είμαστε μεταξύ μας σε μια αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται για την παρούσα κατάσταση».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Άιντε σε  νέα μεθοδολογία αλλά και στο ότι για να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη θα πρέπει αυτή να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η καινούρια μεθοδολογία είναι κάτι στο οποίο δημόσια έγινε λόγος από τον ίδιον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και έχει να κάνει με το τρίπτυχο που εισηγήθηκε εδώ και καιρό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να γίνει ώστε να συζητούμε επί συγκεκριμένων θεμάτων για να δούμε πώς μπορεί να συνεχίσει ο διάλογος.

Στη Γενεύη ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος για το θέμα του τερματισμού του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Για πρώτη φορά συζητήθηκε αυτό το θέμα, για πρώτη φορά αντηλλάγησαν απόψεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί στη Γενεύη. Εκφράζω την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραστεί και ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Όλοι γνωρίζουν, πολύ περισσότερο τα ΗΕ που ανέλαβαν τις διαβουλεύσεις για να προετοιμάσουν το έδαφος, πού είναι η δυσκολία στο να καθοριστεί νέα Γενεύη».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρόκειται να μπει στην οποιαδήποτε αντιπαράθεση διότι «η κυπριακή κοινωνία δεν είναι αυτό που απαιτεί, η κυπριακή κοινωνία απαιτεί μέσα από συλλογικότητα, μέσα από τη συναίνεση να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είτε αφορούν το Κυπριακό είτε αφορούν θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Αν ξεκινήσουμε από τώρα να εμπλακούμε σε μια προεκλογική εκστρατεία, η ίδια η κοινωνία θα το καταδικάσει και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση της κοινωνίας στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες».

Ερωτηθείς πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για το θέμα των προεδρικών εκλογών, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταρχήν αποφασίσει και όταν νιώσει ότι είναι καιρός να το πράξει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι κάτι που τον απασχολεί αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερεις ελευθερίες, σε κάτι ανάλογο όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας και των Βραζιλιάνων υπηκόων που διαμένουν εκεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Το τι ισχύει στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας δεν αφορά τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, αφορά κάποια πτυχή από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Από κει και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι θέμα που αφορά την Ε.Ε. στο σύνολο της, είναι θέμα που αφορά όλα τα κράτη μέλη και να αναφέρω δύο σημαντικά δεδομένα:

To ένα είναι ότι έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε αντιδράσεις από τα κράτη μέλη στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιδράσεις, οι οποίες συνοψίζονται στην απόλυτη ταύτιση με τη θέση μας, στην προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Το δεύτερο είναι ότι ο Πρόεδρος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες στις 8 Μαρτίου όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 9 του μηνός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακολούθως θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και στις δύο συναντήσεις αλλά και στη Σύνοδο το θέμα αυτό θα απασχολήσει τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή